11 feb 2018

Met Wasserette heeft Dampoortwijk een nieuw jeugdcentrum

Het Nieuwsblad - 11 februari 2018 - Rudy Tollenaere In de Wasstraat, aan de Dampoort en vlakbij het Groot Elisabethbegijnhof, ging zaterdag het nieuwe jeugdcentrum De Wasserette open. Het gloednieuwe gebouw staat op de locatie waar tot voor kort de spelotheek Kiekeboe was, en recht tegenover het vroegere jeugdcentrum De Bonte Was, dat er nu compleet uitgeleefd bij staat. De Wasserette biedt niet enkel onderdak aan de vzw Jong. Ook de aanpalende Freinetschool De Vlieger zal de locatie gebruiken voor ateliers, lessen en bijeenkomsten.Schepen van Jeugd Elke Decruynaere citeerde de politicus Mahatma Ghandi om de nieuwbouw te verantwoorden: "Je mag alleen maar slopen als er iets beter in de plaats komt". En wie tijdens dat citaat door de grote ramen van de Wasserette naar buiten keek zag meteen dat haar citaat correct gekozen was: het vroegere gebouw, De Bonte Was, staat er uitgeleefd bij. Decruynaere haalde ook nog een aantal dossiers (Rabot, Bernadettewijk) aan en gaf mee dat er nu samen toch 3 miljoen euro geïnvesteerd is voor de vzw Jong.

Schepen van Facility Management Martine De Regge benadrukte dat de stad het in deze tijden van duurzaamheid verplicht is om nieuwe gebouwen multifunctioneel te gebruiken: zo zal naast de vzw Jong ook de Freinetschool De Vlieger de gebouwen en de speelplaats van de Wasserette kunnen gebruiken. Op zondag is er overigens nog ruimte om andere activiteiten te organiseren.

De Wasserette beschikt over twee werkingslokalen, een keuken, een vergaderruimte, een spelotheek, sanitair en veel berging. De omliggende grond wordt heraangelegd tot aan de speelplaats van Freinetschool De Vlieger. Dat komt ook de nieuwe hoofdtoegang tot de school, met nieuwe fietsenstallingen, afvalberging.