
De laatsten zullen de eersten zijn.
Dat motto indachtig maak ik aan de Gentse scholen mijn nieuwjaarsboodschap over:
Beste mensen, mijn beste wensen!
Wees gerust; dit wordt geen nieuwjaarsbrief en al helemaal niet op rijm.
Ik heb bij wijze van cadeau wel 3 persoonlijke leestips die ik met jullie wil delen.
Maar eerst: mijn goede voornemens. Want januari is ook de maand van de goede voornemens.
Mijn goede voornemens?
blijven leren, blijven lezen en nieuwe schoenen kopen (daarover straks meer)
Waarom blijven leren?
Recent OESO-onderzoek met focus op Vlaanderen onderstreept het belang van levenslang leren enerzijds en van meer aandacht voor lezen.
In januari vorig jaar publiceerde de OESO op vraag van de Vlaamse overheid een rapport over hoe we er op vlak van levenslang leren - en meer specifiek over het leren na de initiële schoolloopbaan - voor staan. Een interessant rapport, dat concludeert dat er in Vlaanderen nog werk aan de winkel is op vlak van levenslang leren. Ondanks het feit dat er een heel divers aanbod bestaat -zeker in Gent met sterk uitgebouwd volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs; toch hebben we in Vlaanderen geen (of nog geen) echte leercultuur. We zetten met z’n allen nog te weinig in op ons professionaliseren, op bijleren.
En omdat ik als schepen van onderwijs natuurlijk het goede voorbeeld moet geven wil ik graag blijven leren.
Oproep 1 aan de Gentse schoolteams om mij op sleeptouw te nemen, te inspireren en stof tot nadenken en verdieping te geven over datgene waar ik elke dag mee bezig wil zijn: onderwijs.
Het is niet omdat het mijn tweede periode is dat ik al alles weet over onderwijs. Integendeel, elke dag besef ik hoeveel ik op dat vlak van wie in het onderwijsveld staat nog te leren heb. Daarom deze oproep: blijf mij de komende jaren mee op sleeptouw nemen in scholen, blijf mij inspireren en uitnodigen voor gedachtewisselingen en het werk op de klasvloer. Dit is waarvoor ik aan politiek doe, waarom ik zo graag jullie schepen van onderwijs ben.
Mijn tweede voornemen: blijven lezen
De resultaten van het recentste PISA-onderzoek toont ook aan dat het leesvaardigheidsniveau en - in mindere mate - ook de kennis van wiskunde van onze leerlingen erop achteruit gaat. We moeten deze signalen ernstig nemen.
Er is - trouwens ook terecht - kritiek op deze onderzoeken die niet focussen op de brede ontwikkeling van onze jeugd. En al helemaal op de valse tegenstelling tussen excelleren en gelijke onderwijskansen.
Oproep 2: laat uw stem horen! Laat ons samen nadenken over wat anders moet. Laten we de praktijken waar we fier op kunnen zijn delen met de rest van de wereld.
Ik wil een tweede oproep doen: laat jullie stem horen in het publieke debat over onderwijs. Ik heb heel erg het gevoel dat dit gesprek vaak boven de hoofden van wie elke dag in het onderwijs staat, gevoerd wordt. Ik zie ook dat veel schoolteams daar een beetje moedeloos van worden en dat is het ergste wat kan gebeuren.
En dan nu: mijn cadeautje voor jullie.
Ik deel graag 3 leestips met jullie aan de start van dit nieuwe jaar:
De eerste is het boek Wonderlust met filosoof Jean Paul Van Bendegem en VUB rector Caroline Pauwels, een bijzonder straffe dame. Wonderlust gaat over de kunst van de verwondering, die het tweelingzusje van de verontwaardiging genoemd wordt. Er is vandaag veel om je over te verontwaardigen in deze wereld. Maar in het boek Wonderlust worden tips gegeven voor een mooier leven.
Ik deel ze even met jullie:
- Leef het leven in het volle besef van de eindigheid
- Neem nooit een paraplu mee, al zeker niet als het regent
- Draag dure elegante schoenen, maar koop ze in de aanbieding
Wonderlust, J.P. Van Bendegem en C. Pauwels
De meeste mensen deugen, R. Bregman
De wereld is rond, J. Caudron
Mijn tweede boek: ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman: een antigif om ervoor te zorgen dat verontwaardiging over onrecht niet omslaat in moedeloosheid.
Mijn derde boek: ‘De wereld is rond’ van Jo Caudron over de digitale revolutie. Ik moet eerlijk zijn, het is eigenlijk een tip van mijn collega Sofie Bracke. Ze heeft dit boek aan het hele college cadeau gegeven. Ik ben niet de enige in het college die levenslang leert.
Dat de wereld rond is, wisten we gelukkig al. Maar dit boek focust op verschillende evoluties, die vaak bijna revoluties zijn, zoals de digitale revolutie. Het toont aan hoe al die evoluties met elkaar verbonden zijn. Het is eigenlijk een pleidooi om problemen holistisch te benaderen. Super boeiend! Bovendien is de digitale agenda iets waar de Stad Gent de komende jaren extra op wil inzetten, ook voor scholen.
Voilà.
Ik heb nog een laatste gedachte, een woord van dank voor jullie. Want ondanks alle uitdagingen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, ondanks de polemiek die vaak opspeelt in de onderwijsdebatten, staan jullie er elke dag weer voor onze leerlingen en scholen.
En het resultaat mag er zijn. We laten de leerlingen op onze scholen niet in de kou staan; we hebben een zeer sterk uitgebouwde basiszorg, waar we terecht trots op mogen zijn. We experimenteren en zoeken voortdurend naar nieuwe manieren, nieuwe tools om leerlingen op hun maat zo ver mogelijk te krijgen.
Daarvoor wil ik jullie hiervoor heel graag vanuit de grond van mijn hart bedanken.
Ik wens jullie een zeer mooi jaar 2020!
Elke