Blije gezichten gisteren bij negen opvanginitiatieven in Gent. Zij krijgen subsidies waarmee ze meer inkomensgerelateerde plaatsen kunnen aanbieden. "Eindelijk. We hebben drie jaar moeten knokken om het hoofd boven water te houden", zegt Koen D'hondt van Okidoki in Oostakker.
Vorig jaar vloeiden er traantjes op de bijeenkomst van het Lokaal Overlegcomité Kinderopvang, toen bekendraakte dat - in tegenstelling tot de voorgaande jaren - Kind en Gezin géén nieuwe subsidies zou geven. Uitbaters die hadden gehoopt hun crèche uit te breiden, of plaatsen om te vormen tot inkomensgerelateerde plaatsen, zagen die hoop de grond ingeboord. Kinderdagverblijven die met vaste tarieven werken, hebben het vaak moeilijk om het hoofd boven water te houden.
Omdat alle opvangplaatsen in Gent broodnodig zijn, besliste de Stad daarop om zelf middelen vrij te maken: 1,4 miljoen euro, tot het einde van de legislatuur.
Een deel van dat geld is nu verdeeld. Er komen 85 inkomensgerelateerde plaatsen bij. Het gaat om 12 nieuwe plaatsen in een nieuwe afdeling van Villa Boempatat, in de Brugse Poort, en 73 bestaande plaatsen die worden omgevormd van forfaitair naar inkomensgerelateerd. De uitbaters van de bewuste crèches kregen het goede nieuws gisteren te horen.
De bedoeling is dat Kind en Gezin bij een volgende Vlaamse uitbreidingsronde de stedelijke subsidie overneemt. Met de middelen die zo vrijkomen, kan de Stad dan weer andere initiatieven steunen. Dat systeem is vastgelegd in een convenant dat gisteren werd gesloten. Bij de ceremonie was ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aanwezig.
Vrees voor sluitingen
"Met zijn aanwezigheid geeft de minister een duidelijke blijk van engagement", zegt schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen). "Wij moesten als bestuur onze verantwoordelijkheid nemen. De vrees was groot dat opvanginitiatieven overkop zouden gaan. En we hebben elke opvangplaats in Gent hard nodig. Ik ben blij dat we nu goed nieuws kunnen brengen, na de tranen van vorig jaar."
Uitbaters van crèches bevestigen de moeilijke situatie waarin ze moeten werken. "We hebben drie jaar geknokt om het hoofd boven water te houden", zegt Koen D'hondt van Okidoki in Oostakker, dat zestien plaatsen kan omvormen van forfaitair naar inkomensgerelateerd. "Het vaste tarief bij ons was 27 euro. In inkomensgerelateerde opvang betalen ouders gemiddeld 20 euro. Als je forfaitair werkt, krijg je de plaatsen veel moeilijker ingevuld. Er is ook meer verloop. De subsidie geeft ons de stabiliteit die we nodig hebben."
In totaal is 79,8 procent van de Gentse opvangplaatsen inkomensgerelateerd.
Annelies Rutten
Copyright © 2016 Corelio. Alle rechten voorbehouden