10 feb 2017

My Utopia ontvangen in het Stadhuis

Schepenen Elke Decruynaere en Tine Heyse kregen afgelopen woensdag kritische vragen en beleidsvoorstellen voorgelegd van 6 jongeren van My Utopia.  Het werd een boeiend gesprek 'met' in plaats van 'over' jongeren.   Gent gaststad voor 1ste My Utopia

In het kader van het grootschalig inspraaktraject J1000 hostte Gent als eerste gaststad My Utopia.  Op 26 oktober gingen 20 jongeren uit Gent in gesprek met elkaar.  Leerlingen uit het secundair voerden in de gemeenteraadszaal verwoede discussies over onderwerpen zoals onderwijs, vluchtelingen, klimaatbeleid en samenleven in Gent.  De jongeren goten de voorstellen in beleidsaanbevelingen. Hiermee gaan ze nu op gesprek bij lokale, Vlaamse en federale politici om hen te overtuigen van hun voorstellen.

 

Elke Decruynaere: "Jongeren hebben wel degelijk een kritische mening over alles.  Dat merk ik als schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd elke dag.  Alleen moeten we als politici tijd maken om te praten met jongeren in plaats van over hen.  Pas dan kan desinteresse interesse worden en leren jongeren dat aan politiek doen een manier is om de samenleving in positieve zin te veranderen".

 

Jongeren en schepenen versterken elkaar

 

De jongeren waren goed voorbereid en verdedigden elk beleidsvoorstel met vuur en argumenten. Ze hadden uiteenlopende voorstellen: van meer keuzevakken in het secundair onderwijs, over opwaardering van richtingen zoals TSO, van afschaffing van het verbod op religieuze symbolen tot betaalbare energiemaatregelen en auto's weren uit het centrum.

Elke en Tine gaan met enkele voorstellen aan de slag en zullen mee signalen  verdedigen op relevante fora.  Een deel van de ideeën overstijgt de  bevoegdheid van de Stad. Daarover kregen de jongeren tips om verder te lobbyen.  Omgekeerd gaven ze concrete voorbeelden uit hun leefwereld die het beleid van beide schepenen mee kunnen versterken.

 

 

Doe-het-zelf Participatietraject

 

Ergys Brocaj contacteerde in de lente van 2016 de Gentse Jeugddienst met het voorstel om zelf een participatieproject te organiseren.  Hiermee wou hij  jongeren een stem geven.

 

Ergys : " Als we echt geloven dat jongeren de toekomst mee vorm kunnen geven, dan hebben ze geen nood aan een kant-en-klare samenleving of kant-en-klaar beleid, maar eentje waar ze zelf mee aan kunnen bouwen.  Vaak worden er belangrijke thema's behandeld die voorkomen in de leefwereld van jongeren, zonder hen daar echt bij te betrekken.  Met mijn project wil ik jongeren triggeren om zelf mee na te denken over deze thema's."