'Zo'n grote stadsvlucht hebben we sinds 1974 niet meer gehad', geeft de schepen van Jeugd, Elke Decruynaere (Groen) toe. 'Het zijn veelal middenklassegezinnen die vertrekken. Omdat ze geen betaalbare woning vinden of geen huis met een tuintje. Er is nood aan meer huizen, meer scholen, meer diensten én meer groene ruimte. We zullen creatief moeten zijn met elke vierkante meter.'
En dus lanceert het Gentse stadsbestuur een actieplan dat de stad aantrekkelijker moet maken voor kinderen, jongeren en jonge gezinnen. Het bevat 15 speerpunten met 182 maatregelen, van voltijdse opvang tijdens de zomer- en paasvakantie tot het verminderen van de jeugdwerkloosheid.
Scholen
Scholen krijgen subsidies om hun speelplaats avontuurlijker te maken en komen sneller aan de beurt als ze zich engageren om die nieuwe speelplek open te stellen voor de buurt.
Tijdelijk braakliggende terreinen of leegstaande gebouwen kunnen worden aangepast zodat jongeren er hun ding kunnen doen. De stad trekt daarvoor een budget van 300.000 euro per jaar uit. Zo zal een oud fabrieksgebouw aan het Dok Noord voor vijf jaar dienen als artistieke ontmoetingsplek.
Fuiven
Het Quality Nights Label, dat vorig jaar op vier grote fuiven werd toegepast, wordt uitgebreid naar alle fuiven in de stad. Het gaat om twaalf services die de organisator moet garanderen, waaronder oordoppen, condooms, gratis water, een chill-outruimte en toegang met een rolstoel.
Er zal onderzocht worden of de Gentse scholen hun honderd dagen op dezelfde dag kunnen organiseren, zodat maximaal kan worden ingezet op veiligheid. In vier grote scholen gaat de politie aan alcoholpreventie doen. Scholen worden ook aangemoedigd om gezonde tussendoortjes aan te bieden. Decruynaere wil geen verbod op snoep of frisdrank. 'Een stimulerend beleid werkt beter en heeft duurzamere resultaten.'
De schepen van Jeugd gaat er prat op dat het ambitieuze plan niet alleen de happy few beoogt, maar álle kinderen: '45 procent van onze schoolkinderen beantwoordt aan het GOK-statuut. Een kindvriendelijk beleid moet dus meer inhouden dan het plaatsen van nieuwe speeltuigen. Dertig van onze nieuwe acties komen tegemoet aan de noden van kansarme kinderen.'
'Zo is er een UIT-pas waarmee ze goedkoop aan cultuur, sport en jeugdwerk kunnen doen. En de inloophuizen voor daklozen die tot voor kort in het weekend dicht bleven, zijn nu altijd open. Zo hoeven dakloze gezinnen met jonge kinderen in het weekend niet rond te zwerven.' (vbr)