12 mrt 2019

Nieuw-Gent heeft eindelijk zijn jeugdhuis

Het Laatste Nieuws -13 maart 2019- Geert Neyt

“Maak er jullie eigen plek van!”

Tientallen jongeren waren gisternamiddag aanwezig op de opening van Jeugdhuis Nieuw-Gent, dat de eigen stek moet worden waar de zestien- tot twintigjarigen uit de buurt al vele jaren nood aan hebben.

Iedereen die de Pano-reportage heeft gezien over de jeugd van Nieuw-Gent herinnert zich de schrijnende situaties: tieners die dakloos zijn en op een matras slapen in een van de gangen van de vele woonkazernes. Of die in wanhoop van het dak springen.

“Ik woon al mijn hele leven hier”, zegt Ayoub El-Barkani. “Net nu ben ik gedwongen te verhuizen naar Mariakerke omdat onze woning wordt afgebroken. Wij hebben hier nooit een eigen plek gehad of iemand die ons een beetje begeleidde. We hadden er geen idee van wie we moesten aanspreken bij de Stad. Tot een van ons, Brahim, wel de juiste persoon vond. Een eigen plek is zo belangrijk voor zestien- tot twintigjarigen, de leeftijd waarop je op het verkeerde pad kan belanden.”

Hip-hop

Hoewel hij zelf nog maar negentien is, wil Ayoub voor de jeugd uit de wijk “de persoon zijn die ikzelf nooit heb gehad”.

Hij is een van de vier bestuursleden van jeugdhuis Nieuw-Gent, dat gisteren zijn deuren opende in de oude speel-o-theek van de stad in de Agaatstraat.

Hoewel iedereen welkom is, hebben de meeste jongeren een moslimachtergrond. Ze hebben zelf de inrichting van het gebouw mogen kiezen. Daarom is er een speciale muziekkamer met een zelf in elkaar geknutselde opnamecel. “Hip-hop is voor ons dé manier om problemen en frustraties te uiten”, zegt Ayoub. “Daarom gaan we workshops rappen organiseren. Maar ook graffiti. Wie wil vloggen, kan bij ons een camera lenen die voor de meesten onbetaalbaar is.”

Er is zelfs een gebeds- en meditatieplek, op vraag van de jongeren uit de wijk. De wanden van die ruimte hebben ze zelf met graffiti bespoten, de gebedstapijten liggen voorlopig nog opgerold in een hoek.

Girls only

Opmerkelijk is een meisjesruimte, waar jongens moeten wegblijven. Ines Chaabane (19) laat zich door een vriendin een tattoo in henna zetten. “Nieuw-Gent heeft geen goede of veilige reputatie en al zeker ’s avonds niet”, zegt ze. “Meisjes zaten dan ook altijd bij elkaar thuis. Nu kunnen we ook hier samenkomen om iets te doen. In het begin gaan we hier vooral chillen, daarna zien we wel.”

Schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) ziet geen graten in een aparte meisjesruimte. “Er tilt toch ook niemand aan een chirogroep alleen voor meisjes? Ik vind het natuurlijk goed dat er ook plaats is voor gemengde activiteiten maar het is de bedoeling dat we de jongeren de vrijheid geven om zelf beslissen wat ze willen doen.”

Daarvoor krijgen ze een budget van 1500 euro voor de jongenswerking, evenveel voor de meisjes en 3000 euro voor activiteiten met jonge tieners.

“Maak er jullie eigen plek van!”, vroeg de schepen in haar speech. “Maar het is ook jullie verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit een succes wordt. Ik heb daar alle vertrouwen in.”

 

Lees het volledig artikel op de website van Het Nieuwsblad