25 jun 2018

Nieuw record: Gent keurt dit jaar 171 speelstraten goed

De Standaard - 25/06/2018 - Sander Luyten

Deze zomer krijgen 97 Gentse straten het statuut van speelstraat. Voor heel 2018 keurde de stad liefst 171 speelstraten goed.

Een speelstraat is een straat die tijdelijk wordt afgesloten voor alle verkeer. Alleen bewoners mogen stapvoets met de auto in de straat. De straat staat in het teken van de kinderen. Volgens het stadsbestuur genieten ook volwassenen van speelstraten en versterkt het initiatief de sociale samenhang en de betrokkenheid van de buurtbewoners.

Inzet

Voor 2018 keurde de stad Gent 171 speelstraten goed. Dat is een verbetering van het record van vorig jaar, toen 159 speelstraten werden goedgekeurd. 97 van die speelstraten zijn gepland voor deze zomer.

378 Gentenaars – de zogenaamde meters en peters van de speelstraat – hebben zich opgegeven om een oogje in het zeil te houden. ‘Die vrijwillige inzet toont aan dat de Gentenaars de speelstraten smaken en op hun manier meewerken aan een kind- en jeugdvriendelijke stad’, zegt Elke Decruynaere (Groen), schepen van Jeugd. In elke speelstraat moeten minstens drie meters en peters zijn. Zo kunnen de buurtbewoners op een veilige manier genieten van een verkeersvrije straat.

Volgens schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) is de speelstraat een prachtig voorbeeld van hoe publieke ruimte op een verstandige manier wordt gebruikt. ‘Mensen kunnen bezit nemen van straten en pleinen. Zo kan iedereen genieten van een mooie zomer en kunnen zowel kinderen als bewoners elkaar beter leren kennen’, zegt Watteeuw.

Om de speelstraten extra leuk te maken, stelt de stad spelkoffers, circuskoffers en avontuurlijk speelmateriaal ter beschikking. Twintig speelstraten krijgen deze zomer bezoek van Graffiti, een vzw die kinderen en jongeren de kunst van graffiti bijbrengt, en Das Kunst, een ‘kunstfabriek’ voor kinderen. Alle vrijwilligers worden morgen zondag in de bloemetjes gezet met een brunch onder de stadshal.

Wie van zijn straat een speelstraat wil maken, moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. De straat moet bijvoorbeeld een woonstraat zijn. De snelheidsbeperking is er vijftig kilometer per uur, er mag geen belangrijk doorgaand verkeer zijn en er mag geen openbaar vervoer door de straat rijden. Bovendien moeten de omliggende straten bereikbaar blijven en moet 67 procent van de bewoners zich akkoord verklaren met het gegeven dat hun straat tijdelijk een speelstraat wordt. Nog een belangrijke boodschap van de stad: de speelstraat is geen extra kinderopvang. Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor hun kinderen.