Het Nieuwsblad - 9 november 2018
Leerlingen met een kleurtje doorverwijzen naar snit en naad, ook al hebben ze meer in hun mars? Kan niet langer, vindt het stadsbestuur. Een ‘coach’ moet soelaas brengen.
Samen met de UGent en de HoGent voert de Stad de strijd tegen vooroordelen en stereotypen in het onderwijs op. Wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven en de UGent wijst immers uit dat leerkrachten en klassenraden zich onbewust laten misleiden door factoren zoals afkomst, geslacht en huidskleur. Zo zullen ze leerlingen met een andere thuistaal sneller doorverwijzen naar het beroepsonderwijs dan hun witte klasgenoten.
Onwetendheid
“Tegelijk heerst nog te veel onwetendheid bij ouders die lager op de sociaal-economische ladder staan”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is de bedoeling hen beter te informeren.” Concreet krijgen vier lagere scholen uit de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham en drie middelbare scholen uit het centrum vier uur per week een coach over de vloer. Die wordt ingeschakeld bij de studiekeuze van leerlingen op twee cruciale momenten: in het zesde leerjaar en in het tweede middelbaar. De nieuwe aanpak moet ook spijbelen tegengaan.
Lees hier het volledig persbericht op de website van Het Nieuwsblad.