09 dec 2016

Nieuwe leverancier schoolmaaltijden Gent

Zo'n 4.500 kinderen eten elke dag warm op school en in de kinderopvang. Jaarlijks gaat dat over 850.000 maaltijden. De Stad Gent doet daarvoor beroep op een leverancier. Vanaf januari wordt er gewerkt met een nieuwe leverancier. De kwaliteit van de maaltijden gaat omhoog met meer verse producten en minder saus.  Voortaan zijn 20% van de ingrediënten biologisch. Er wordt ook meer rekening gehouden met de seizoenen en waar de maaltijden vroeger uit Limburg kwamen werkt de Stad Gent nu samen met een bedrijf uit Destelbergen. Aan deze verandering hangt ook een prijskaartje.

 

"De prijs van de maaltijden stijgt maar ouders krijgen er iets voor in de plaats. Bovendien blijven de prijzen redelijk en is er voor het eerst een sociaal tarief."

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs en Opvoeding Gent

De kinderen zelf worden ook meegenomen in dit verhaal. De Milieudienst start een campagne voor leerkrachten, kinderen en ouders over de lekkere en duurzame maaltijden. De refters van de lagere scholen fleuren we op met Pipo Pompoen, Prinses Pinda, Kapitein Kaas en de andere wijze (w)eters. De kinderen krijgen een doe-boekje mee naar huis met informatie en leuke opdrachtjes.

"Na het invoeren van gezonde vieruurtjes in de kinderdagverblijven, peutertuinen en de buitenschoolse opvang en het waterbeleid in het stedelijke net, is dit onze volgende stap naar een gezonde school. Alle kinderen kunnen binnen het stedelijk onderwijs en de kinderopvang een lekkere en gezonde warme maaltijd eten. Zowel voor de combinatie werk-gezin als in de strijd tegen kinderarmoede is dit belangrijk." - Elke Decruynaere

 

Schepen Tine Heyse: 'Via de lokale voedselstrategie van Stad Gent zetten we al enkele jaren in op een duurzamer voedselsysteem. Stad Gent geeft met de schoolmaaltijden het goede voorbeeld en wil in één beweging ook onze jongste Gentenaren warm maken voor duurzaam, lekker en gezond eten. De speelse en toegankelijke 'wijze (w)eters'-campagne zal ons hierbij helpen.'  

 

Lees hier het persbericht : 

Stad Gent biedt lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden aan vanaf 2017