16 jan 2015

Nieuwe start voor Minus One

Het Laatste Nieuws - 16 januari 2015

Het jongerenontmoetingscentrum (JOC) Minus One, de ondergrondse fuifzaal aan het Rabot, wordt een jeugdcultureel centrum. In het verleden werd de zaal al te vaak gebruikt door 'professionele' organisatoren, waarbij de buurtjongeren zelf nauwelijks nog aan bod kwamen. En, er zou weer driehonderd man binnen mogen.De ondergrondse fuifzaal Minus One aan de Opgeëistenlaan, naast het nieuwe justitiepaleis, werd in 2007 geopend. De bouw ervan kostte met 4,7 miljoen euro een bom geld.

 

Toch waren er sindsdien veel problemen. Aanvankelijk had de zaal een capaciteit van 300 mensen, maar door nieuwe brandveiligheidsvoorschriften voldeed de gloednieuwe zaal plots niet meer. Eind december 2013 verloor de fuifzaal haar erkenning als publiek toegankelijke ruimte, waardoor er nog maar 49 mensen binnen mochten. Van fuiven kwam er dus niet veel meer in huis. In februari vorig jaar werd het toegelaten aantal opgetrokken tot 99, na enkele werkzaamheden om de brandveiligheid te bevorderen.

Nu krijgt Minus One een nieuwe start als jeugdcultureel centrum. "Minus One werd gebouwd om tegemoet te komen aan de nood aan een zaal voor activiteiten van jongeren en jeugdverenigingen, maar het bleef een lege doos. De zaal was weinig aangekleed en er was ook geen apparatuur aanwezig, waardoor jongeren zelf voor alles moesten zorgen als ze er een fuif wilden organiseren", zegt schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen). "Daar willen wij nu iets aan doen. We willen dat de gewone jongeren die een feestje willen geven beroep kunnen doen op deze zaal. Maar daarnaast komt er ook een eigen programmatie. Er zal altijd iets te doen zijn in Minus One. Het wordt een ruimte voor en door de jeugd. In het verleden ging de zaal concurrentie aan met het commerciële circuit, en het kan niet de bedoeling zijn dat daarvoor subsidies van de stad worden gebruikt."

Het stadsbestuur trekt nu een subsidiebudget van 80.847 euro uit voor het werkjaar 2015 en 81.332 euro voor 2016 om de invulling en het beheer van het JOC te realiseren.

 

Lees het volledig artikel op de website van Het Laatste Nieuws.