01 mrt 2013

Nog geen duidelijkheid of er voldoende plaats is in scholen

Het Laatste Nieuws - 01 maart 2013  Van de 3.343 kinderen die in 2011 geboren werden zijn er 604 die nog niet zijn aangemeld om in september voor het eerst naar school te gaan.

 

 

De ouders van die kinderen kunnen het wel eens zeer moeilijk krijgen om een school in de buurt te vinden, want het plaatsgebrek in veel scholen is nijpend.

 

De stad kan momenteel nog niet inschatten of alle Gentse kinderen een plek kunnen krijgen of niet. Sinds 2011 moeten Gentse kinderen via een online-procedure aangemeld worden. Daarbij geven ouders één tot vijf van hun favoriete scholen door.

Een computergestuurd systeem bepaalt welk kind op welke school terecht komt. Kinderen die dicht bij een school wonen of wiens ouders dicht bij die school werken hebben de meeste kans. Ouders kampeerden in het verleden soms dagenlang voor de poorten van hun favoriete school om toch maar een stek voor hun kind te verzekeren. Door deze maatregel heeft kamperen geen zin meer. Bovendien kunnen heel wat kinderen nu op wandelafstand van hun thuis naar school.

 

Dit jaar hadden de ouders de tijd van 1 tot 21 februari om hun kind aan te melden. Toch zijn heel wat ouders dat vergeten of waren ze niet vertrouwd met het systeem. "We tellen in totaal 604 kinderen die nog niet zijn aangemeld. Dat is 18% van de totale populatie kleuters geboren in 2011. Op dat cijfer zit nog wel wat speling. Er zijn ouders die nog kunnen verhuizen of hun kind buiten Gent naar school sturen. Maar het ziet er naar uit dat toch nog enkele honderden ouders zelf op zoek zullen moeten naar een school. Het zijn er wel minder dan vorig jaar", zegt Dirk Roels, woordvoerder van onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen).

 

Die zoektocht kan beginnen op 15 april, nadat alle kinderen die wel aangemeld zijn een school werd toegewezen. Ze moeten dan zelf contact opnemen met de scholen om te zien of er nog plaats is. "Binnenkort krijgen heel wat ouders een brief met de school die hen werd toegewezen, maar niet iedereen zal de eerste of tweede school op het lijstje krijgen. De ouders die niet aanmelden lopen het risico om - bijvoorbeeld - in Wondelgem te wonen, maar hun kind aan de Dampoort naar school te moeten sturen. Momenteel kunnen we nog niet inschatten of er voor elk kind een plaats zal zijn. Onze computer verwerkt nu alle gegevens.

 

Klik hier om in te schrijven in een Gentse basisschool.