21 sep 2015

Oed en Saz in het aanbod van het Deeltijds Kunstonderwijs

Sinds 1 september 2015 kan men in het Gentse Deeltijds Kunstonderwijs de instrumenten Oed en Saz leren bespelen. Na een intensieve samenwerking tussen en de stedelijke academie De Kunstbrug keurde de Vlaamse overheid het aanvraagdossier goed.

 

Het intercultureel centrum De Centrale

'Ik ben bijzonder tevreden dat onze eigen stedelijke Academie de deuren openzet voor jongeren en volwassenen die zich in deze instrumenten willen verdiepen. In een superdiverse samenleving als de onze moet ook het vormingsaanbod van het deeltijds kunstonderwijs over de traditionele muurtjes heen durven kijken. Hopelijk kunnen we binnen enkele jaren met zijn allen genieten van de optredens van vele getalenteerde jongeren.' - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

De Oed, een korthalsluit met vijf snaren, is het belangrijkste instrument van de Arabische wereld. De Saz, een Turks-Koerdisch snaarinstrument uit de luit-familie met drie dubbele snaren, is niet alleen het populairste instrument uit de meer traditionele volksmuziek, maar ook vaak te horen in de moderne Turkse (pop)muziek.

 

Lees het artikel op de website van De Centrale

 

Meer informatie

Academie De Kunstbrug

Intercultureel Centrum De Centrale