16 apr 2021

Ontdek de buitenexpo, de pluktuin en het herdenkingsoord aan scholencampus Offerlaan

In afwachting van de verdere aanleg van de scholencampus, krijgt de buurt van de Martelaarslaan er alvast enkele buitenactiviteiten bij. Buurtbewoners kunnen de toekomstplannen ontdekken op een buitenexpo langs een wandelroute, er is een nieuwe pluktuin op de campus en het herdenkingsoord in de Offerlaan opent opnieuw de deuren.

Masterplan ontdekken op buitenexpo

De Stad Gent en sogent hebben een masterplan klaar voor de scholencampus aan de Offerlaan en haar omgeving. Zoals eerder werd bekendgemaakt, verhoogt de capaciteit van de campus met 270 leerlingen en zullen de scholen zich organiseren volgens een campus-model. Verschillende bestaande schoolgebouwen worden vernieuwd en er komt een nieuwbouw met gemeenschappelijke onderwijsruimtes, vergaderlokalen en ateliers. Centraal komt een grote campustuin en de Spectrumtuin wordt opgeknapt. Beide tuinen worden na de schooluren opengesteld voor de buurt.

 

"De plannen voor de hernieuwde scholencampus en haar omgeving worden concreter en het wordt echt fantastisch. Er komt niet alleen een uitbreiding van de scholen, maar ook bijkomende ruimte voor jongeren én meer groen voor alle gebruikers en omwonenden. Deze coronaproof wandeling geeft de gebruikers van de campus en de buurtbewoners vandaag al de kans om te proeven van alle ideeën."

Elke Decruynaere , schepen van Onderwijs

Op termijn zijn er grote plannen met de omgeving. Het groen langs de Neermeerskaai wordt aantrekkelijker, de Jubileumlaan wordt groener, en er komt een groene verbinding tussen de campus en de Watersportbaan. De Offerlaan wordt verkeersluw en er komen veilige wandel- en fietsverbindingen van de Martelaarslaan via de scholencampus naar de Leie. Gentenaars kunnen de plannen nu al ontdekken tijdens een buitenexpo die hen meeneemt op een wandeling op en rond de campus.

Bekijk het filmpje: 'Toekomstplannen voor de scholencampus Offerlaan en omgeving'

Masterplan: Project Herinrichting Scholencampus aan de Offerlaan en omgeving

Download de folder van de buitenexpo

Elke op bezoek

Masterplan Offerlaan Gent

Vrijdag 16 april 2021 bezocht Elke Decruynaere de campus om ter plaatse een toelichting te krijgen van alle plannen en om de voortgang van de werken te bekijken. Een aantal sloopwerken zijn inmiddels uitgevoerd, wat het potentieel van de site al meer zichtbaar maakt. Het ziet er alvast veelbelovend uit.

Geïnteresseerd?

Ga zeker eens een kijkje nemen!

Pluktuin voor de buurt

Centraal op de scholencampus in de Offerlaan wordt op dit moment al een pluktuin aangelegd. In coronatijden is meer dan ooit duidelijk hoe belangrijk groen is als gemeenschappelijke tuin in de stad. Er komen fruitbomen, een kruidenplateau, een moestuin, een pergola met klimmers zoals een druivelaar en klimgroenten zoals augurk. De tuin is een samenwerking tussen de buren, de scholen, het wijkgezondheidscentrum en de Groendienst van Stad Gent.

Herdenkingsoord als luwteplek

Het herdenkingsoord in de Offerlaan opent ook opnieuw de deuren. De plek, waar verzetslieden tijdens WOI geëxecuteerd werden, is een uniek stukje groen in de dichtbevolkte wijk. De tuin wordt nu, naast een plaats voor herinnering, ook een rustpunt in een drukke buurt. Deze luwteplek werd vorig jaar voor het eerst opengesteld. Het proefproject krijgt nu een vervolg; buurtbewoners kunnen er opnieuw van de rust genieten, tijdens de weekends én de schoolvakanties, telkens van 9 tot 20 uur.

 

Meer informatie

31/10/2019: 270 nieuwe schoolplaatsen voor onderwijscampus aan de Offerlaan

12/06/2020: Stad Gent stelt herdenkingsoord in Offerlaan open voor de buurt

Website sogent