03 feb 2015

Officiële boekpresentatie ‘Alles is er, niets staat vast’ op 05/02/2015

  Het boek 'Alles is er, niets staat vast. Onderwijs en opvoeding een bewegend standpunt' van Hildegarde Verwulgen, pedagogisch begeleider bij de Stad Gent, beschrijft het persoonlijk verhaal van een jarenlange ervaringstocht doorheen het onderwijslandschap.De boekpresentatie gaat door op donderdag 5 februari 2015 om 19u20 in de Raadszaal van het Gentse stadhuis.

 

 

 

 

Programma: Officiële boekpresentatie op 5 februari 2015

 19.15 u Welkom - Muzikaal intermezzo

 19.30 u

  • Inleiding:  Schepen Elke Decruynaere
  • Gastspreker: Prof Dr. Geert Van Hove, UGent
  • Situering van het boek:  Hildegarde Verwulgen

21.00 u Receptie in de Oostenrijkse zaal met gelegenheid tot na praten en inkijken boek
22.00 u Einde

 

Het boek:

Een leerkracht, coach, ouder, opvoeder ? ze hebben een unieke rol. Het voorrecht om hun geest open te stellen. Het geluk om samen met kinderen te kijken naar wat ze van plan zijn te doen. Naar wat ze willen leren. Naar hun spel maar vooral naar hun denken en hoe hun doen en laten in elkaar zit. Soms raken ze het spoor bijster. Toch zijn de wonderbaarlijke ideeën het waard belangstelling te krijgen om samen verder uitgedrukt te worden. Het resultaat is meestal schitterend en complex. Dan is er alles maar niets staat vast. Vanuit dit standpunt schetst de auteur haar jarenlang werken met kinderen en jongeren in binnen- en buitenland.
Het boek is een verzameling, een smeltkroes van ideeën. Het denkt om te handelen, het denkt over het denken en het leert uit het denken. Het is nooit af en altijd op zoek. Het is een knipoog naar alle spelers in het veld.

De auteur:

Gent is de onderwijsstad waar auteur Hildegarde Verwulgen, een groot deel van haar onderwijs carrière gestalte gaf. Een boeiend traject doorheen een diversiteit van scholen en onderwijsstijlen. Hildegarde was leerkracht aan verschillende basisscholen, begeleidde straatkinderen in Istanboel, gaf een Freinetschool gestalte als directeur en is nu pedagogisch adviseur voor de stad Gent en nu tenslotte auteur van een boek dat een vernieuwend leerparadigma met jullie wil delen. Een leerparadigma dat ondersteund wordt door de Universiteit Gent afdeling Ortho-pedagogiek: Participatie en inclusieve opvoeding.

Contactpersoon: Hildegarde Verwulgen