24 mrt 2018

Onderwijscentrum toont kracht van cultuur in onderwijs in Gentse opera

Het Nieuwsblad - 24 maart 2018 - Geert Herman

Cultuur kan de krachtige onderstroom zijn om zoekende jongeren een inspirerende leerplek te geven buiten de vertrouwde schoolomgeving.
Dat is de boodschap van een inspiratieboek dat Onderwijscentrum Gent vrijdagavond voorstelde in de Koninklijke Opera Gent.
Leerlingen van het Provinciaal Handels- en Taalinstituut (PHTI) namen de aanwezigen nadien mee voor een heerlijk cultureel toonmoment op verschillende locaties in het operagebouw.

Vorig schooljaar zetten PHTI Gent, Onderwijscentrum Gent, MUS-E Belgium, het STAM, en Canon Cultuurcel een samenwerkingsproject én een tentoonstelling op onder de naam "What’s my name”. Dit jaar kreeg het initiatief waarbij leerlingen op zoek gingen naar hun eigen identiteit een dubbel verlengstuk.

Eerst en vooral met een fraai boek, “What's my name. Cultuur in onderwijs – een krachtige onderstroom”, dat het afgelegde traject als kapstok gebruikt voor een visietekst voor al wie met jongeren, onderwijs en cultuur bezig is. “Jongeren die vaak de draad met het klassieke schoolsysteem dreigen te verliezen, kunnen met cultuur op een ander spoor gezet worden. Iedereen is wel nieuwsgierig en leergierig naar iets, het komt erop aan om een groep jongeren – los van hun diversiteit – een krachtige leeromgeving aan te bieden. Cultuur kan hen daarbij zeker helpen en Gent is gewoon één groot speelveld om inspiratie op te doen buiten de klassieke schoolmuren”, klonk het vrijdagavond op de bühne van Opera Gent in een panel waarin naast de samenstellers van het boek ook de Gentse Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) en PHTI-directeur Paulette De Vetter vertegenwoordigd waren.

Nadien toonde dezelfde klas van het PHTI, BSO-leerlingen die ondertussen in het vierde jaar Kantoor zitten, hoe cultuur en onderwijs elkaar kunnen inspireren. In de indrukwekkende salons van het operagebouw zorgden zij voor een verrassende wandelvoorstelling met zang, moderne en klassieke dans, percussie en voordracht. Het resultaat van vier maanden intensief creatief werk in de inspirerende omgeving van de Gentse opera, op enkele kilometers afstand van hun vertrouwde schoolstek aan de Henleykaai.

Aan het boek van Steven Delarue, Ann Langelet en Eva Verstraete (Onderwijscentrum Gent). is ook een nieuwe website gekoppeld. Alle informatie vindt u via deze link.