Ook Gents kartel SP.A/Groen in 2018? "Te vroeg", zegt Groen

De Redactie - 19 maart 2015 Voor de Gentse groenen is het nog te vroeg om te beslissen of ze in kartel met de SP.A naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trekken. Dat zegt Groen-schepen , nadat Gentse socialisten opnieuw de hand hebben gereikt.

Elke Decruynaere

Voor Groen is het nog te vroeg om met de verkiezingen van 2018 bezig te zijn. "We komen nu op dreef met onze realisaties en daar focussen we ons nu op", zegt Elke Decruynaere, één van de drie groene schepenen in de driepartijencoalitie SP.A, Groen en Open VLD. "Bovendien zijn we een basisdemocratische partij, wat betekent dat onze leden zullen beslissen of we voortgaan met het kartel. Maar we hebben een positief gevoel bij het bestuur en hoe er samengewerkt wordt." Groen Gent plant in het najaar een evaluatiecongres met haar leden.  

De Gentse SP.A-voorzitter Karin Temmerman bevestigt dat in december aan Groen de vraag gesteld werd om het kartel voort te zetten, wat Het Laatste Nieuws vandaag schrijft. "Wij staan daar zeker voor open, maar de gesprekken moeten nog worden gevoerd", zegt Karin Temmerman. "Er is nog veel tijd." Net als Groen is Temmerman positief over de huidige samenwerking tussen de kartelpartners. "Uiteraard blijven we twee verschillende partijen en zijn er over een aantal zaken meningsverschillen, maar wat ons bindt en waar we gelijklopend over denken, is vele malen groter dan die kleine verschillen."

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde het kartel SP.A/Groen in Gent een monsterscore van 45,5 procent, wat een absolute meerderheid van 26 op 51 zetels betekende. Het kartel besliste wel om een bestuur te vormen met Open VLD, dat negen zetels (16,5 procent) behaalde.