31 mrt 2017

Op deze plaatsen in Gent kan je je baby ongestoord voeden en verschonen

Het Nieuwsblad - 31 maart 2017 In Gent zijn woensdag de eerste "babyspots" voorgesteld. Dat zijn plekken waar ouders welkom zijn om rustig hun baby te voeden of een luier verschonen. De stad wil (horeca)bedrijven en organisaties aanmoedigen om nog meer van die rustige plekjes in te richten.Met een sticker aan de gevel of het raam kunnen horecazaken, kantoren, stadsdiensten of andere organisaties, zoals bijvoorbeeld mutualiteiten, aangeven dat ouders met baby's welkom zijn en dat de nodige voorzieningen aanwezig zijn om zorg te geven. "Uiteraard vinden wij dat dit overal moet kunnen, maar we willen jonge ouders de garantie geven dat ze op de BabySpots zeker terecht kunnen", zegt de Gentse schepen van Opvoeding, Onderwijs en Jeugd

Elke Decruynaere (Groen).

Decruynaere, die samen met schepen van Gezondheid Resul Tapmaz (sp.a), de Kraamkaravaan en het Huis van het Kind samenbracht voor het initiatief, zegt dat geïnteresseerde zaken tips en ondersteuning kunnen krijgen van die organisaties. Er zijn nu zeven Babyspots, maar tegelijk lanceert de stad een oproep voor nog meer.

"In de BabySpots staat een comfortabele zetel, is een verluiertafel aanwezig en is er de garantie dat niemand vreemd gaat opkijken als je jouw kind de borst of een fles geeft. Ik maakte zelf nog mee dat ik met een draagdoek geweigerd werd in een horecazaak", vertelt Decruynaere. De campagne wil zo de boodschap geven dat baby's voeden of verschonen de normaalste zaak van de wereld is en dat zaken zich daarop kunnen profileren.

De stad Gent heeft de ambitie om meest kindvriendelijke stad te worden en lanceerde in 2015 nog een uitgebreid actieplan. Vorige week nog werd een buggypunt onder de stadshal geopend, waar bezoekers gratis een buggy kunnen lenen voor hun bezoek aan de stad.

Op deze plaatsen is er al een babyspot ingericht:

O'Yo: Brabantdam 82, Gent Vooruit: Sint Pietersnieuwstraat 23, Gent Walrus: Coupure Links 497, Gent Homblé: Papegaaistraat 68, Gent Amélie et moi: Steendam 74/76, Gent Vredeshuis: Sint-Margrietstraat 9, Gent Opvoedingswinkel: Sint-Margrietstraat 4, Gent