
Op vrijdag 27 april 2019 mocht ik in de Wereld van Kina, het natuurmuseum voor kinderen en jongeren, Susketwiet openen. Een inclusief voel- en luisterparcours op de bestaande vogelzaal van het museum. Het parcours in De wereld van Kina: het Huis op het Sint-Pietersplein is op maat van wie niet of minder goed ziet, maar extra leuk voor alle bezoekers.
Hieronder mijn openingsspeech.
De specht ontdekt dat een vrouwtjesvink verdwenen is. Ze werd voor het laatst gezien in het bos.
Zou de vink gekidnapt zijn? Of gevlucht? Verschillende vogels worden verdacht.
De ene vogel verwijst naar de andere. Wie is de dader en wat is er met de vink gebeurd?
Ik nodig je uit om je straks te laten meeslepen in dit spannend verhaal: wie is de dader en wat is er met de vink gebeurd?
Niet alleen het verhaal is meeslepend, minstens even spannend en intensief was de weg naar dit project.
Het museum kon perfect een voeltafel in het midden van de zaal zetten en in de communicatie vermelden dat het Huis van Kina vanaf nu toegankelijk is voor blinden en slechtzienden.
Wie het Kinateam kent, weet dat ze zelfden voor de gemakkelijkste oplossing kiezen én op zoek gaan naar de juiste partners om tot het beste resultaat te komen.
En dat resultaat, beste mensen, zal je straks met eigen ogen, handen en oren kunnen ervaren.
Het resultaat is een totaalconcept, een inclusief project op maat van wie niet of minder goed ziet, maar extra leuk voor alle bezoekers. Ik stel jullie graag voor aan Ditmar
Dames en heren, Ditmar bezocht ooit het museum met zijn vader.
Als kleine jongen mocht hij toen de opgezette vogels betasten. Hij verwierf zo inzicht in 'wat een vogel is' en kon er zich voortaan iets bij voorstellen als een vogel voorbij vloog. Dit was voor de museumstaf de trigger om met dit project te starten.
Maar niet alleen Ditmar stond ons met raad en daad bij. Van bij de start van het project werkte De wereld van Kina heel nauw samen met een focusgroep van jongeren met een visuele beperking.
Daardoor vertrok het museum niet vanuit een volwassen standpunt maar vanuit de leefwereld van blinde kinderen en jongeren. De jongeren gaven duidelijk aan dat enkel een voeltafel met braille-instructie en grootletterdruk als beperkend en betuttelend werd ervaren. Ze vroegen om een totaalbeleving te creëren, met audio-instructie als basis. Alleen zo konden ze echt een idee van vogels krijgen.
Maar Kina was nog ambitieuzer. Ook de randvoorwaarden voor een zelfstandig museumbezoek werden aangepakt.
Zo werden er blindegeleidelijnen aangelegd in het museum, kreeg de traphal een aangepaste trapleuning met braille-indicaties volgden de medewerkers een vorming over het omgaan met bezoekers met een visuele beperking, werden toegankelijke routebeschrijvingen toegevoegd aan de website, werden contrastrijke wegwijzers in de vorm van boomtakken aangelegd.
Ik weet het, het is altijd verdacht als een schepen stoeft over haar eigen dienst.
Daarom quote ik graag Herman Caulier, ervaringsdeskundige die vorming gaf aan het personeel van de Educatieve Diensten: “Ik vond het prettig om tijdens mijn vorming het enthousiasme van het personeel te ervaren. Ik voelde me welkom als blinde en het personeel had er duidelijk zin in. Toen ik jong was, bestond dit soort initiatieven niet. Gelukkig nu wel.”
Beste mensen, de tentoonstelling is er niet enkel voor individuele bezoekers, maar ook voor klassen.
Voor het 5de tot en met het 6de leerjaar en de 1ste graad secundair werden er inleeflessen ontwikkeld die kinderen laten ervaren wat het betekent om blind te zijn.
Bij deze een oproep om scholen, gezinnen, kinderen, of ze nu slechtziend, blind of net goed zien warm te maken voor dit prachtig project! Maar genoeg gepraat. Ik nodig jullie uit om het zelf te ervaren hoe fantastisch, creatief en complexloos het museumteam aan de slag ging om, wat oorspronkelijk een tijdelijk project was, uit te bouwen tot een permanente inclusieve beleving.
Ik wil daarom graag toasten op het team van Kina en op de hartverwarmend fijne samenwerkingen die hier tot stand zijn gekomen. Dit is Kina - en bij uitbreiding Gent - op zijn best!
Meer informatie