02 jul 2020

Operatie Beestige Zomer: 99 extra zomeractiviteiten voor kinderen en jongeren

Na de oproep om extra zomeractiviteiten voor kinderen en jongeren te organiseren, hebben Gentenaars en Gentse organisaties in totaal meer dan 130 voorstellen ingediend. De Stad Gent zal er daarvan 99 financieel ondersteunen. Er zal worden gespeeld, gezongen, geskatet en gedanst, maar ook een zeepkistenrace of theaterspel behoren tot de mogelijkheden.

99 goedgekeurde projecten

“Stad Gent staat duidelijk niet alleen in haar motivatie om van zomer 2020 een topvakantie te maken. We zijn in de wolken met zoveel creatieve en kwalitatieve voorstellen."

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

Met “Operatie Beestige Zomer” wil de Stad Gent de zomer extra ‘beestig’ (en leuk) maken. De oproep naar extra aanbod werd enthousiast onthaald door de Gentse burgers en organisaties, getuige de talrijke projectvoorstellen die ingediend werden.

Er konden ideeën worden voorgesteld in 2 categorieën.

 

Een eerste categorie biedt extra ondersteuning voor het reguliere jeugdwerk. Dat zijn bijvoorbeeld sport-, spel- of crea-activiteiten van een of enkele zomerdagen, toegankelijk voor alle kinderen of jongeren. Hierop kon worden ingeschreven door zowel particuliere aanbieders als door organisaties met een leuk plan. In deze categorie werden 85 voorstellen ingediend, waarvan er 58 werden weerhouden omdat ze aan de criteria voldoen.

Een tweede categorie kent financiële en inhoudelijke steun toe aan extra initiatieven die een zomer- en nazomeraanbod voorzien voor Gentse kinderen, tieners en/of jongeren in kwetsbare situaties. Deze activiteiten hebben over het algemeen een langere duur en krijgen een meer intensieve begeleiding. Hierop konden alleen organisaties of samenwerkingsverbanden met ervaring intekenen. Van de 50 ingediende projecten werden er 41 goedgekeurd.

Diversiteit in spreiding en soort project

"Fantastisch om te zien dat zowel Gentenaars als organisaties het onderste uit de kan halen om de Gentse jeugd de zomer van hun leven te laten beleven.”

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

De goedgekeurde projecten zijn erg divers, ze zijn verspreid over de Gentse wijken (van Zwijnaarde tot Wondelgem) en bedoeld voor een breed publiek van kleuters, kinderen en jongeren.

Naast uitbreidingen voor een aantal gekende jeugdwerkingen kwamen ook heel wat nieuwe ideeën naar boven. Het aanbod bevat voor ieder wat wils: koken, zingen, musiceren, sporten, skaten…. De Gentse jeugd zal onder andere kunnen leren kickboxen in Sluizeken-Tolhuis-Ham onder begeleiding van Kubat's gym, de activiteiten van de nieuwe jeugdhuiswerking de Bijenkorf kunnen ontdekken in de Brugse Poort of, onder professionele ondersteuning van Masala, gebruik kunnen maken van een muziekstudio in de Meubelfabriek. In de wijk Dampoort start een nieuwe meisjeswerking op en in de Sint-Bernadette- en Rabotwijk gaan er verschillende leuke workshops en activiteiten door.

Aan de Watersportbaan komt een deelwerking van de KAA Gent Foundation. In Sint-Amandsberg kan je oorbellen leren maken. De Kopergieterij gaat met mobiel theater aan de slag in het Rabot. De Gentse spruiten nodigen de allerkleinsten uit in het park. JNM neemt je mee op natuurkamp in Mariakerke, Een Hart voor Vluchtelingen organiseert ontdekkingstochten voor kinderen in de Machariuswijk en in Zwijnaarde zorgt de Gezinsbond voor een creatief aanbod.

Het hele aanbod zal vanaf volgende week te vinden zijn in het overzicht dat de Jeugddienst opmaakt op https://stad.gent/nl/kinderen/nieuws-evenementen/zomervakantie-2020.

We hopen de Gentse kinderen en jongeren talrijk te ontmoeten deze zomer !

 

Lees hier meer artikels over hetzelfde thema:

De Gentse zomer wordt mega-wijs!

Meer speelstraten mogelijk deze zomer

Jeugddienst gidst je door Beestige Zomer 2020

Geniet van de zomer!

De beestige zomer is schitterend gestart!

1.200 vrijetijdspakketten voor kinderen in kwetsbare gezinnen

Deze zomer kunnen 600 leerlingen terecht in 8 'zomerscholen'

 

Ga terug naar het overzicht 2020