18 jan 2019

Ouders hoeven niet te kamperen: alle Gentse scholen gebruiken opnieuw Centraal Aanmeldingsregister

Het Laatste Nieuws - 18 januari 2019 - Yannick De Spiegeleir

Meerderheid directies stemt voor aanmelding vanaf 1 april • Kinderziektes weggewerkt

De Gentse secundaire scholen en tien scholen uit de buurgemeenten zullen voor het tweede jaar op rij werken met een digitaal aanmeldingssysteem voor hun inschrijvingen. “Een aantal kinderziektes is opgelost”, klinkt het bij de stad en het LOP secundair onderwijs. De aanmeldingsperiode loopt van 1 tot 26 april.

Samen met Antwerpen zette het Gentse stadsbestuur en het LOP vorig jaar voor de eerste keer een centraal aanmeldingsregister (CAR) op poten voor het secundair onderwijs om kamperen aan de poorten van populaire scholen te vermijden.

Kinderziektes en het lange wachten op duidelijkheid over de toekomst van hun kinderen veroorzaakte vorig jaar echter heel wat wrevel bij ouders. Toch werken alle Gentse scholen en een tiental scholen uit buurgemeenten als Lochristi, Evergem en Melle voor het komende schooljaar opnieuw met het CAR nadat de stad en het LOP het systeem optimaliseerden.

Op de vergadering gisterochtend informeerde de voorzitter van Sint-Bavo naar de intentie van de andere scholen om deel te nemen aan het CAR omdat er nog geen uniforme tijdlijn is voor de aanmeldingsperiode in Vlaanderen en omdat er nog steeds dubbele inschrijvingen mogelijk zijn omdat sommige scholen buiten Gent niet deelnemen aan het CAR. Een bezorgdheid die ook gedeeld wordt door andere directies. Uiteindelijk besliste Sint-Bavo om het document tot deelname alsnog te ondertekenen.

Enkel over de timing bestond vrijdagochtend op de beslissende vergadering dus nog onenigheid. Sommige scholen wilden liever vroeger starten met de aanmeldingsperiode omdat ze vrezen voor de concurrentie van scholen buiten Gent die niet deelnemen aan het CAR en al vroeger kunnen starten met het aanmelden van nieuwe leerlingen.

“Een delegatie van Gentse leerlingen gaf op de vergadering echter aan dat zij de voorkeur geven aan de huidige timing zodat ze voldoende tijd hebben om na te denken over hun school van voorkeur”, zeggen schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen) en LOP-voorzitter Luc Heyerick. Uiteindelijk zette een meerderheid van de scholen het licht op groen voor het behoud van de aanmeldingsperiode tussen 1 en 26 april. “Dat geeft ouders en leerlingen de tijd om verschillende scholen te bezoeken”, zegt Decruynaere.

“De inschrijvingsperiode hebben we wel vervroegd van eind naar midden mei zodat scholen twee weken extra hebben om deze te verwerken. Zo komen ze ook minder in het vaarwater van juni: traditioneel een drukke maand door de examens”, verduidelijkt Heyerick.

Eerste voorkeur


Het LOP en de stad maken zich sterk dat de kinderziektes van vorig jaar weggewerkt zijn. “Het algoritme achter het aanmeldingsregister is geoptimaliseerd. Zo zal het systeem zoveel mogelijk jongeren hun eerste school van voorkeur toewijzen. Dat moet situaties vermijden zoals vorig, waarbij ouders van leerlingen met elkaar wilden ruilen omdat hun kinderen de eerste school van voorkeur van de andere kregen toegewezen”, zegt Heyerick.

Proefronde


“Nieuw dit jaar is ook dat we het systeem eerst al een ‘proefronde’ zullen laten draaien om te zien welke scholen te maken zullen krijgen met wachtlijsten. Zo kunnen de scholen vooraf al bekijken waar ze mogelijk nog capaciteit bij kunnen creëren.”

Schepen Decruynaere is ook opgetogen dat het aantal scholen van buiten Gent dat deelneemt aan het CAR verdubbeld is van vijf naar tien. “Ik wil een bloem werpen naar de mensen van het LOP die uitstekend werk hebben verricht. Doordat deze scholen ook deelnemen aan het CAR kunnen we dubbele inschrijvingen vermijden en zullen ouders minder lang moeten wachten op duidelijkheid over de toekomstige school van hun kind.”

Al haakten er ook twee scholen uit Melle en De Pinte af nadat zij door het afketsen van het inschrijvingsdecreet niet langer verplicht waren om deel te nemen aan het CAR. “Daarom blijft het belangrijk dat er een algemeen aanmeldingssysteem komt voor Vlaanderen zodat kampeertaferelen overal kunnen vermeden worden”, besluit Decruynaere.

Meer informatie over het CAR is te vinden op de website www.aanmeldensecundairescholen.gent of www.facebook.com/groups/aanmeldensecundairescholengent.

 

Lees hier het volledig artikel op de website van Het Laatste Nieuws