17 apr 2015

Ouders sneller zeker van plaats in stadscrèches

Het Nieuwsblad - 17 april 2015 Aanstaande ouders zullen voortaan na drie en niet meer na zes maanden zwangerschap weten of ze terechtkunnen in een van de crèches van Stad Gent. De toewijzingsprocedure van het aanmeldingssysteem Tinkelbel wordt bijgestuurd. Vandaag krijgen aanstaande ouders pas zes maanden voor het begin van de opvang te horen of ze een plaats hebben in een stedelijke crèche. Vaak is dat wanneer de mama al zes maanden zwanger is. Veel moeders blijven na de geboorte immers drie maanden thuis. Met die aanpak wilde de stad ook ouders die minder goed geïnformeerd zijn of in moeilijkere sociale situaties leven, de kans geven om in te schrijven in een stedelijk kinderdagverblijf.

Schadevergoeding
De maatregel geeft ouders echter veel stress. De Stad kreeg geregeld opmerkingen van ouders die de onzekerheid over hun plekje moeilijk om dragen vonden. Om zeker te zijn dat ze toch érgens erechtkunnen, schreven ouders zich bovendien ook vaak in een andere opvangvoorziening in. Daar moesten ze dan een schadevergoeding betalen als ze toch goed nieuws kregen van Stad Gent.

Sociale mix
Het stadsbestuur schaaft het inschrijvingssysteem nu bij. Voortaan zullen aanstaande ouders negen maanden voor aanvang van de opvang weten of ze al dan niet een plekje hebben. In de praktijk is dat meestal wanneer de moeder drie maanden zwanger is. 'We hebben begrip voor de verzuchtingen van de ouders', zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).
Om de sociale mix te blijven garanderen, wordt slechts zeventig procent van de plaatsen in de stedelijke crèches op de nieuwe manier verdeeld. De overige dertig procent blijft beschikbaar voor doelgroepen.
De nieuwe regeling gaat wellicht al volgende maand in. Op termijn zou Decruynaere graag nog verder gaan. Ze wil de informatie over het aantal beschikbare plaatsen in genste crèches centraliseren in één infoloket voor kinderopvang. 'Nu moeten ouders vaak een hele reeks opvanginitiatieven bellen om te weten waar nog plaatsen beschikbaar zijn', zegt de schepen. Met één infoloket zou één telefoontje volstaan om het aantal beschikbare plaatsen te kennen. Decruynaere zou dit jaar al stappen in die richting willen zetten. 'Op dit moment voeren we gesprekken met de verschillende aanbieders.'
 

Annelies Rutten
Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden