22 mei 2014

Over tien jaar 12 procent meer leerlingen in secundair

De Morgen - 22 mei 2014 'We mogen niet dezelfde fout maken als enkele jaren geleden. Toen waren we in het basisonderwijs onvoorbereid' Raymonda Verdyck, Bestuurder GemeenschapsonderwijsVerspreid over dertien steden komen er tegen 2024 bijna 15.000 middelbare scholieren bij. Raymonda Verdyck, bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs, en de onderwijsschepenen van Gent en

Antwerpen waarschuwen voor de toestroom. 'Vandaag zijn wij daar verre van klaar voor.'

In het basisonderwijs zijn tegen 2020 zo'n 21.000 extra stoelen nodig. Dat meldde Groen op basis van ramingen van de Vlaamse onderwijsadministratie. Maar hoewel alle betrokkenen vooral lijken te kijken naar het lager en kleuteronderwijs, zijn de voorspellingen voor het secundair onderwijs minstens even verontrustend. In het voorjaar van 2012 waren 124.618 leerlingen ingeschreven in dertien steden. Tegen 2024 komen daar minstens 14.823 scholieren bij, een stijging van 11,9 procent. Dat blijkt uit prognoses van Carl Koninckx, die zich als medewerker van het ministerie van Onderwijs en Vorming bezighoudt met de capaciteitsproblematiek. Koninckx maakte voorspellingen voor Antwerpen, Asse, Denderleeuw, Gent, Grimbergen, Halle, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde. Overal, behalve in Kortrijk, stijgt het leerlingenaantal. De grootste toenames zijn te vinden in Antwerpen (22 procent), Denderleeuw (16 procent), Gent en Mechelen (beide 13 procent). Het doet Koninckx besluiten dat het capaciteitsprobleem in het secundair onderwijs een uitdaging is met een grote complexiteit.

 

Koffiedik kijken

Toch lijken niet alle onderwijsactoren zich daarvan bewust. Bij de katholieke onderwijskoepel VSKO klinkt het dat "het koffiedik kijken blijft". "We zien dat er op de scholen in de grote steden nog wel wat plaats is", zegt Chris Smits, secretaris-generaal voor het secundair onderwijs. "Ze kunnen dus nog wel wat aan, waardoor het waarschijnlijk minder sterk gaat spelen dan in het basisonderwijs. Al wil dat niet zeggen dat er zich geen problemen kunnen voordoen." Problemen die het Gemeenschapsonderwijs vandaag wel al signaleert. In 2004 en 2008 waren er geboortepieken, en die kinderen komen binnen twee tot zes jaar terecht op de middelbare scholen. "We brengen de toestroom nu al in kaart en willen daarvoor middelen voorzien", zegt bestuurder Raymonda Verdyck. "We mogen niet dezelfde fout maken als enkele jaren geleden. Toen waren we in het basisonderwijs onvoorbereid en kwamen we plotseling stoelen te kort."

 

Meerjarenplanning

Dat er in Antwerpen tegen 2024 meer dan 7.300 middelbare scholieren bij komen, verbaast onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld) alvast niet. Hij zegt op de hoogte te zijn van de prognose. "Dat kan zeker en vast niet worden opgevangen. Vandaag zijn wij daar verre van klaar voor, en dat er capaciteitsuitbreidingen moeten komen, staat als een paal boven water. Maar de stad kan dat niet alleen aan. Er moet vanuit Vlaanderen een meerjarenplanning komen." Zijn Gentse ambtsgenote Elke Decruynaere (Groen) kijkt eveneens naar de Vlaamse regering. Haar stad zal over tien jaar zo'n 3.100 leerlingen extra tellen. "Er zijn sowieso extra maatregelen nodig. Het departement Onderwijs moet de toestroom in kaart brengen en het ministerie moet dan middelen voorzien. Maar zij moeten nog een tandje bijsteken. Wij kunnen nu bijvoorbeeld twee middelbare scholen bouwen via een publiek-private samenwerking. Die moeten evenwel worden afgestemd op het huidige leerlingenaantal. We mochten in de aanvraag niet anticiperen op de toekomst." Waar komen tegen 2024 de meeste scholieren bij?

© 2014 De Persgroep Publishing