30 apr 2014

Overal kinderopvang volgens inkomen

Het Nieuwsblad - 30 april 2014 Een kind naar de crèche brengen kostte in kinderdagverblijf De Biotoop vroeger zo'n 30 euro per dag. Nu de crèche prijzen heeft die afhangen van het inkomen van de ouder, varieert dat tussen 1,5 en 27 euro. Het maakt kinderopvang een stuk toegankelijker, ook voor alleenstaanden met een laag inkomen. Tegen 2020 zou elke Gentse crèche inkomensgerelateerd moeten zijn. Het decreet is goedgekeurd, maar Gent wacht nog op middelen.Er zijn in Gent 4.418 plaatsen voor kinderopvang. Daar komen in de loop van 2014 nog 85 plaatsen bij, onder andere in de sta- tionsbuurt, Wondelgem en Sint-Denijs-Westrem. Niet alle ouders hebben behoefte aan opvang, omdat ze bijvoorbeeld een beroep kunnen doen op grootouders. Maar volgens een onderzoek van Kind & Gezin, zou er toch voor zo'n 63 procent van alle kinderen tussen 0 en 2 jaar een opvangplaats moeten zijn. Gent heeft plaatsen voor 50 procent van die kinderen. 'In vergelijking met andere steden een goed cijfer', zegt schepen van Onderwijs

 

 

Elke Decruynaere (Groen). Maar er is nog werk aan de winkel. Volgens de norm van Kind & Gezin moeten er nog zeker 254 plaatsen bijkomen, zeker in de negentiende-eeuwse gordel rond Gent.

Alleenstaande ouders

'In de Brugse Poort bijvoorbeeld, een wijk met veel jonge gezinnen, is de vraag veel groter dan het aanbod. Ook, en dat is minstens zo belangrijk, moeten al die plaatsen betaalbaar blijven. Vaak is kinderopvang zo duur, dat alleenstaande ouders de helft van hun loon eraan zien opgaan. Ze blijven dan maar thuis. Een keuze waartoe ze gedwongen worden. Daarom is opvang volgens inkomen een must.'

Ook kinderdagverblijf De Biotoop merkte dat de prijzen te hoog lagen voor veel ouders. Het was dan ook al enige tijd vragende partij voor aangepaste prijzen volgens inkomen. De toekenning daarvoor is er nu voor 94 plaatsen op zijn drie locaties: in de Ham, de Groot-Brittanniëlaan en de Begijnhoflaan.'We kijken ernaar uit om op die manier meer diversiteit bij kinderen te zien', zegt zaakvoerder Guy Taffijn. Ook de nieuwe opvangplaatsen werken allemaal met prijzen volgens inkomen. Om elk bestaand Gents kinderdagverblijf ook op die manier te organiseren tegen 2020, zijn er nog heel wat inspanningen nodig.Gent is afhankelijk van subsidies van de Vlaamse overheid. Het kabinet van Onderwijs weet nog niet hoeveel geld er precies nodig zal zijn. 'Pas tegen juni hebben we de volledige kostenraming klaar', zegt Dirk Roels van het kabinet.

'We mogen in geen geval vergeten dat elke euro die naar kwaliteitsvolle kinderopvang gaat, op termijn zes keer wordt terugverdiend', vult Decruynaere aan.

© 2014 Corelio