10 mrt 2017

Participatie is meer dan oudercontact

De Morgen - 10 maart 2017

Cathy Galle In Gent keken ze de afgelopen week met veel interesse naar de discussie over ouderparticipatie in het onderwijs. Daar hebben ze al twintig jaar brugfiguren, die ouders en school meer bij elkaar betrekken. Al zeventien jaar werkt Nathalie Van Wassenhove als brugfiguur in Gentse scholen. Haar taak? De thuissituatie van kinderen binnen de school brengen en omgekeerd. "We vertrekken vanuit de situatie van het kind en proberen met ouders een vertrouwensrelatie op te bouwen. Dat kan een babbeltje slaan zijn aan de schoolpoort of tijdens een activiteit op school. Vaak gaan we ook op huisbezoek. We proberen zicht te krijgen op de thuiscultuur en praten daarover met de leerkrachten. Soms nemen we de leerkracht ook mee."

 

Als je ziet hoe sommige mensen leven, dan begrijp je ook beter hoe ze denken, meent ze. "Er zijn de afgelopen week harde woorden gevallen. Over ouders die geen enkele moeite zouden doen. Wat ik in al die jaren heb geleerd, is dat we moeten leren zien welke inspanningen ouders wél doen.

"Een voorbeeld: een kindje komt elke dag te laat op school en heeft zelden boterhammen bij. Je kunt die ouders veroordelen, of je kunt nagaan wat er aan de hand is. Als je dan bij een huisbezoek merkt dat die mensen met hun kleine kindjes in een kraakpand moeten wonen en elke dag twee bussen moeten nemen om op school te geraken, dan moet je die mensen eigenlijk feliciteren met het feit dat hun kinderen elke dag op school zijn."

Mobiele brugfiguren

Brugfiguren maken deel uit van het schoolteam en zijn dus geen externen die in een school worden gedropt om er te zeggen wat de school wel of niet mag doen. Ze proberen vooral ook de schoolcultuur bij de kinderen thuis te krijgen. Door hen bijvoorbeeld in contact te brengen met studenten die de kinderen huiswerkbegeleiding kunnen geven. Een aanpak die goed werkt, vindt Van Wassenhove. "Er is in al die jaren maar één gezin waarvan ik zelf het gevoel heb dat de inspanningen niet volledig hebben gerendeerd."

Ook de Gentse schepen voor Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) is vol lof over de brugfiguren. De voorbije jaren kwamen er brugfiguren bij en recent is Gent ook gestart met mobiele brugfiguren, die dus niet langer verbonden zijn aan een bepaalde school, maar op verschillende scholen worden ingezet. "Het begon als een kleinschalig project, maar is ondertussen een structureel deel van het onderwijsbeleid van de stad Gent. We hebben nu brugfiguren in 42 basisscholen en 6 secundaire scholen."

Dat de focus in het debat de voorbije dagen vooral op oudercontacten ligt, is logisch, vinden ze in Gent. Want dat is de meest zichtbare vorm van ouderbetrokkenheid. Maar ouderbetrokkenheid is ook meer dan oudercontacten alleen, vindt schepen Decruynaere. "Het gaat om wederzijds begrip en het naar elkaar toegroeien. Het moet dus van twee kanten komen."

Scholen moeten ook inspanningen doen om ouders meer te betrekken, vinden ze in Gent. Decruynaere: 'Neem nu die oudercontacten. Er wordt inderdaad verwacht dat de ouders er zijn. Maar zorg dan als school ook dat die ouders er ook iets aan hebben." Als iedereen toch de mond vol heeft van die ouderbetrokkenheid, waarom wordt het project brugfiguren dan niet gewoon uitgerold over heel Vlaanderen? "Nu al zijn er steden die ons voorbeeld hebben gevolgd. Maar er zijn nog veel steden waar er geen zijn. Put your money where your mouth is, zou ik zeggen."

 

Lees hier het volledig artikel op de website van De Morgen