02 sep 2017

Plaatstekort is eindelijk van de baan

Het Nieuwsblad - 02 september 2017 Containerklassen, overvolle lokalen, kamperen aan de schoolpoort ... Het is jarenlang krabben geweest om elk Gents kind een schoolbank te geven. Maar stilaan keert het tij. In Het Gemeenterapport scoort Gent 9 op 10 dankzij talloze nieuwbouwprojecten, en ook een beetje dankzij het online aanmeldingssysteem.Eerste schooldag in basisschool De Loods in de Patrijsstraat. Voor instappertje Barbara (2,5) is het extra spannend. Mama Eva Badova (39) kijkt geëmotioneerd toe hoe dochterlief haar eerste stapjes op de speelplaats zet. "We zijn zo blij dat ze in deze school kan starten", vertelt de jonge mama. "We wonen hier vlakbij. Het online aanmelden is opvallend vlot verlopen. Enkele weken nadat we onze keuze hadden doorgegeven, wisten we al dat Barbara hier een plaatsje had."

 

 

 

 

Bijbouwen

Tien jaar geleden was het wel wat anders, herinnert een andere mama op De Loods zich. "Toen waren hier maar zes plaatsen vrij en stonden we er alleen voor. Dan weet je wat je te doen staat als ouder: kamperen. Absoluut niet leuk, maar destijds kon het niet anders."

Intussen is heel wat veranderd in het Gentse basisonderwijs. Het online aanmeldingssysteem heeft van kamperen aan de schoolpoort een verre herinnering gemaakt. "Ouders zijn tevreden", zegt Jean Pierre Verhaeghe, voorzitter van het LOP (Lokaal Overlegplatform) Basisonderwijs Gent.
"Het systeem loopt ook almaar soepeler. We bereiken negen op de tien instappertjes. En van hen krijgt zowat negentig procent de school van de eerste voorkeur. Vanaf volgend jaar begint ook Merelbeke met online aanmelden."

"Het zijn mooie cijfers, en toch is er nog werk aan de winkel. Want het aanmeldingssysteem brengt dan wel structuur in de inschrijvingen, het lost het plaatsgebrek in de scholen nog niet op. "Maar ook op dat vlak hebben we een forse inhaalbeweging gemaakt", zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). "Aan de Nieuwe Dokken zijn de graafwerken gestart voor een gloednieuw schoolgebouw en heel wat andere scholen breiden uit. Per honderd leerlingen zijn er momenteel 110 plaatsen. En alleen al dit jaar komen er achthonderd plaatsen bij. We moeten hard blijven werken, maar het tekort is van de baan."

 

Helemaal naar Drongen

Toch zijn er nog altijd te weinig plaatsen in wijken zoals Wondelgem, Sluizeken, Nieuw Gent en de Brugse Poort. "Slechts de helft van de kinderen die daar wonen, gaan er ook naar school", zegt voorzitter Verhaeghe. "Velen moeten uitwijken naar Mariakerke, soms zelfs tot in Drongen, waar nog veel plaats is."