23 sep 2019

Plek voor iedereen: Gentse jeugdbewegingen gidsen kinderen naar jeugdbeweging van keuze

Jaarlijks ontvangen de Gentse jeugddienst en de jeugdbewegingen vragen van jongeren, ouders, leerkrachten, hulpverleners… die de weg niet vinden naar een jeugdbeweging in de buurt. Enkele verenigingen bundelden de krachten en lieten een website ontwikkelen die alle info groepeert.

Zowel Stad Gent als de jeugdbewegingen zetten volop in op het uitbreiden van het aanbod binnen het jeugdwerk. Verenigingen wordt door de stad gestimuleerd en begeleid bij het opstarten van nieuwe groepen, de jeugddienst zoekt mee naar geschikte infrastructuur en er is ondersteuning in het zoeken naar voldoende leiding en leden. Ondertussen telt Gent 70 actieve jeugdbewegingen, met samen zo’n 10.000 leden en leiding tussen de 6 en 26 jaar.

Het bleek dat niet alle ouders en kinderen de weg vonden in dit brede aanbod, meer bepaald naar de jeugdbewegingen waar nog beschikbare plaatsen waren. Daarom besloten de Gentse jeugddienst en de stadsondersteuners van Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen de krachten te bundelen en een oplossing te zoeken. Enkele websitebouwers kregen de opdracht om een tool te ontwikkelen die een duidelijk en gecentraliseerd overzicht geeft van de 70 Gentse jeugdbewegingen en onmiddellijk aangeeft in welke jeugdbewegingen nog plaats vrij is.

Naast de permanente inspanningen op het vlak van aanbod en infrastructuur, werd duidelijk dat er aan gebruikerskant nood was aan een overzichtsportaal dat enerzijds een overzicht biedt en anderzijds snel inzicht geeft in de beschikbare plaatsen per vereniging. Want elk kind of elke jongere die wil, moet de kans krijgen om aan te sluiten bij een jeugdvereniging.
Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

De website helpt je een jeugdbeweging te vinden in jouw buurt. Bepaal zelf in welke straal je wil zoeken. Aan de hand van de ingegeven geboortejaren, selecteert de tool jeugdbewegingen met vrije plaatsen. Je krijgt een overzicht te zien van jeugdbewegingen in jouw buurt. Per vereniging zie je de afstand tot de opgegeven locatie, de openingsuren, contactgegevens, voor welke leeftijden er nog plaatsen beschikbaar zijn, of ze al dan niet gemengd zijn en of kinderen met en zonder beperking er welkom zijn.

Hans Van Kerckhove (Scouts en Gidsen Vlaanderen): “Na een gezamenlijk onderzoek in 2018 merkten we dat niet iedereen de weg vindt naar een Gentse jeugdbeweging. Een van de redenen hiervoor is de perceptie dat alle jeugdbewegingen wachtlijsten hebben. Dit klopt niet. We hopen met deze tool de toegankelijkheid van de Gentse jeugdbewegingen te vergroten.”

In een paar klikken naar de jeugdbeweging van keuze

Nina Vanslambrouck (FOS Open Scouting): “Er zijn jeugdbewegingen die met een wachtlijst of ledenstop werken. Voor hen kan de website een handige tool zijn om ouders door te verwijzen naar andere jeugdbewegingen waar nog vrije plaatsen zijn.”