21 nov 2019

Rode Neuzen Stad - Challenge om zoveel mogelijk scholen warm te maken

Stad Gent roept de scholen op om deel te nemen aan de Rode Neuzen Dag, met een eigen actie of door deel te nemen aan de Gentse scholenchallenge.
Scholen kunnen zich tot morgen -22/11 - 12 u- inschrijven voor de grote Zwerfvuil-challenge. Winnende scholen krijgen een geldsom om te besteden aan hun Rode Neuzen project rond mentaal welzijn van jongeren. Tag je school of lees hier hoe je je school kan inschrijven.

 

Recent onderzoek toont aan dat maar liefst 1 op 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische klachten. Deze problemen kunnen hen voor korte of langere periode zo in beslag nemen dat hun school- of sociaal leven er door in het gedrang kan komen. De klachten leiden soms zelfs tot spijbelgedrag, depressies en het vroegtijdig verlaten van de schoolbanken. Daarnaast voelen veel jongeren zich ook lichamelijk niet goed in hun vel.

Wat een zeer grote rol blijkt te spelen bij de mentale gezondheid van de jongeren zijn sociale factoren. Ze hebben nood aan steun, iemand om met te praten, iemand die er voor hen is. Door hen gratis laagdrempelige professionele begeleiding aan te bieden en projecten te steunen die hun welbevinden vergroten, kunnen we veel jongeren helpen.

Rode Neuzen Stad

Omdat het zo belangrijk is om hier preventief aandacht aan te besteden, engageert Stad Gent zich om deel te nemen aan de Rode Neuzen Dag en op te roepen het Rode Neuzen Fonds te steunen. Het Fonds, dat beheerd wordt door de koning Boudewijnstichting (KBS), zamelt geld in voor projecten die jongeren mentaal sterker maken. De voorbije jaren lag de nadruk op mentaal welbevinden. Het fonds zorgt ervoor dat het ingezamelde geld terechtkomt bij scholen en organisaties, die het zullen investeren in mentaal welzijn van jongeren.

Rode Neuzen Dag 2019 staat in teken van scholen en de projecten die zij organiseren om de mentale fysieke én sociale weerbaarheid van hun leerlingen te verhogen. Want scholen kunnen het verschil maken!

Wij willen van Gent een echte “Rode Neuzen Stad” maken en daarom lanceert de Stad een oproep aan alle scholen van alle netten. En dat Gent een warme stad is, wordt andermaal bewezen. Reeds 32 Gentse scholen schreven zich in voor de Rode Neuzen Dag en er staan ook al veel concrete acties op stapel.

Scholenchallenge!

Om nog meer scholen te motiveren om deel te nemen, lanceren de Gentse schepen van onderwijs en de burgemeester een challenge. Scholen kunnen zich tot vrijdag 22 november 12 u inschrijven voor de grote Zwerfvuil-challenge. Winnende scholen krijgen een bijkomend bedrag om te besteden aan hun Rode Neuzen project.

Stad Gent voorziet voor elke deelnemende school een startbedrag van 50€. De drie scholen die met het meeste aantal leerlingen het meeste aantal vuilzakken inzamelen, winnen nog eens 500€, 200€ en 100€. Op 29 november, op Rode Neuzen Dag 2019, worden de winnende scholen bekendgemaakt!

Haast je en schrijf je school in!

Om in te schrijven, mail naar [email protected]

Scholen die hun acties al bekend maakten:

  • Buitengewoon Secundair Onderwijs Sint-Jozef houdt een chocoladeverkoop.
  • GO! medisch pedagogisch instituut De Oase Gent organiseert een soep -en croque-verkoop
  • GO! Middenschool Lyceum Gent houdt een Fiets Wash.
  • Instituut voor Buitengewoon Secundair Onderwijs Binnenhof organiseert een Quizavond en een Koekenverkoop.
  • Onze-Lieve-Vrouwe-Instituut verkoopt heel veel lekkers, houdt een Kap-en verwensalon, voorziet afhaalmenu’s en Rode Neuzekenssoep en een 24u Lesmarathon!
  • Sint-Bavohumaniora lanceert de ‘Radio Rode Neuzen’, een Goodieverkoop en Photobooth, houdt een Rode Neuzen Race en een Koraoke.
  • Stedelijk Buitengewoon Secundair Onderwijs Instituut Bert Carlier kleurt rood en loopt mee met de Belfius tower trappenloop onder ‘IBC loopt mee’, houdt een Goodies verkoop en een desserten buffet.
  • Vrije basisschool - Nieuwen Bosch organiseert een Rode Neuzenweekend en ‘Een frietje tegen een verdrietje’
  • Vrije Basisschool Sint-Pietersinstituut veilt Kunstwerken, houdt een Goodies verkoop, een Fit en gezond marktje met soep en fruitpakketjes en een dansmarathon!