21 sep 2013

Roma zoeken sponsors om factuur te betalen

Het Laatste Nieuws - 21 september 2013 De groep van 54 Roma die hun intrek hebben genomen in een klooster in de wijk Muide-Meulestede hebben 25.000 euro nodig. Ze moeten namelijk investeren om het pand brandveilig te maken en ze verwachten een hoge energiefactuur.Na bemiddeling van burgemeester Daniël Termont (sp.a) en onderwijsschepen

Elke Decruynaere (Groen) kreeg de groep het voor mekaar om nog tien maanden in het klooster op de Meulesteedsesteenweg te mogen blijven. Dat gebouw zou oorspronkelijk gesloopt worden in opdracht van het CAW Visserij. De groep die het pand kraakte, kreeg toestemming om nog even te blijven als ze zich lieten begeleiden naar een vaste woonst en vast werk. Vier Gentse vzw's (Victoria Deluxe, Rocsa, Recht op wonen en Vluchtelingenwerk Gent) nemen hen onder hun hoede.

25.000 euro

De vier vzw's hopen nu 25.000 euro in te zamelen. Het gebouw moet immers brandveilig gemaakt worden en nu de Roma geen krakers meer zijn moeten ze ook de energiefactuur betalen. De huur die ze moeten betalen is een minder groot probleem. Die bedraagt amper 100 euro per maand voor de volledige groep. De vzw's hopen nu 100 sympathisanten te vinden die elke maand 10 euro willen storten. Dat is alvast goed voor de helft van het benodigde bedrag. "Daarnaast zijn we ook op zoek naar meters en peters voor die mensen. Zij moeten hen wegwijs maken in onze maatschappij en hen bijstaan indien nodig", zegt Marc Loos van Vluchtelingenwerk. "Hoe dan ook wisten we op voorhand dat er een aardige som nodig zou zijn voor het brandveilig maken van het pand. Dat is dus helemaal geen verrassing."

© 2013 De Persgroep Publishing

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.