23 sep 2017

Scholen bannen auto’s op ‘Strapdag’

Het Nieuwsblad - 23 september 2017 Naar school met de fiets, met de step, op rolschaatsen ? maar níét met de auto. Dat is het idee achter de jaarlijkse Strapdag. Liefst 31 Gentse scholen deden mee en kregen voor één dag een autovrije straat.Een van die scholen was basisschool De Wijze Eik, in de Amand Casier de ter Bekenlaan in Mariakerke. Daar lieten liefst driekwart van de ouders en leerlingen vrijdag de auto thuis.

"Voor één keer was de straat de speelplaats van onze kinderen", zegt directrice Martine Waeytens. "Het is een fantastische manier om duurzaamheid in de kijker te zetten. We hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Ouders kwamen in de namiddag zelfs wat vroeger naar school om de sfeer op te snuiven. Al heb ik toch ook een paar stiekeme automobilisten moeten terugsturen."

Strapdag verwijst naar stappen en trappen en maakt deel uit van de jaarlijkse Week van Mobiliteit. Het is de elfde keer dat het initiatief in Vlaanderen wordt georganiseerd. Volgens de kinderen van De Wijze Eik mag het alleszins meer worden dan een tijdelijk initiatief. "Dit zou elke dag moeten kunnen", klonk het.