07 jul 2015

School met 'buitenkooi' in Oude Dokken Eerste woningen in 2016 te koop

Het Nieuwsblad - 7 juli 2015 De bouw van de nieuwe stadswijk Oude Dokken aan de Dampoort komt eindelijk stilaan op snelheid. Volgend jaar zijn de eerste woningen te koop. En gisteren is een opvallend ontwerp voor een school met een sporthal onthuld. Kinderen kunnen er spelen in een grotebuitenkooi.Er wordt veel gebouwd in Gent de laatste jaren. Maar als er één project is waar wel erg veel mensen vol ongeduld op zitten te wachten, is het dat van de Oude Dokken. Aan het water vlakbij de Dampoort wordt een volledig nieuwe wijk uit de grond gestampt, goed voor 1.400 woningen.

Een 'wijk van de toekomst' met duurzame architectuur, parken, volkstuintjes, sociale woningen én uitzicht op de Gentse binnenstad. Een hypermoderne biogasinstallatie zal menselijk afval verwerken tot gas om de woningen te verwarmen.

Buitenkooi

Na jarenlange voorbereidingen wordt het stilaan menens aan de Oude Dokken. Eindelijk, want de eerste plannen dateren al van ruim tien jaar geleden. De verkoop van de eerste woningen komt dichtbij ( zie kader). En gisteren is ook het ontwerp voor een nieuwe school met een ingebouwde buurtsporthal voorgesteld.

Het wordt een spectaculair gebouw met een kleuter- en lagere school, kinderopvang en een kleine sporthal op de derde verdieping. 'Aan de waterkant krijgt het gebouw een groene buitenkamer, een enorme buitenruimte in een staalskelet', zegt Tom Balthazar (SP.A), schepen van Stadsontwikkeling. 'Die buitenkooi wordt overspannen met metalen gaas, waardoor de buitenlucht er doorheen kan.'

3 miljoen euro

Tegen 2017 zou de bouw moeten starten, om het gebouw tegen 2019 in dienst te kunnen nemen, net op het moment dat de eerste bewoners in de wijk zouden moeten kunnen. De financiering van de school, die 3 miljoen kost, is wel nog niet rond. Het geld moet voor een groot stuk van Vlaanderen komen.

'Daarvoor zit ik binnenkort samen met onderwijsminister Crevits (CD&V)', zegt Elke Decruynaere (Groen), schepen van Onderwijs. 'Dit jaar hebben we nog geen geld nodig voor de school, maar we willen al zekerheid krijgen voor het budget in 2017 en 2018. Het project kan niet meer struikelen, we vragen gewoon zekerheid.'

De school zal 240 plaatsen hebben. Is dat wel voldoende in een wijk met 1.400 woningen? 'We hebben het aantal nog opgetrokken. De school is al groter dan gepland', zegt Decruynaere. 'Ook kinderen uit Muide of Sluizeken, waar er nu plaats tekort is, zullen er terecht kunnen.

De bouw van de hele wijk hangt overigens nog voor een groot stuk af van een onzekerheid: de Verapazbrug. De brug die de R40 moet verleggen naar de Afrikalaan, weg van Dok Noord. De officiële deadline blijft eind 2017, maar dat lijkt stilaan moeilijk te worden.

De eerste woningen in de nieuwe wijk aan de Oude Dokken zullen volgend jaar te koop zijn. Volledig op plan, want het effectieve bouwen van het eerste concrete woonproject kan ten vroegste eind 2016, begin 2017 beginnen. Het gaat om 350 appartementen in het gebied dichtst bij de Dampoort. Het project kreeg de naam Schipperskaai en zit momenteel nog in de vergunningsfase. Rond deze tijd
zou een verkavelingsaanvraag worden ingediend. Daarna volgen de bouwvergunningen. (bst)
 

bert staes
Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden