14 okt 2019

Schoolzorghond voor leerlingen met beperking

Les volgen doet hij niet, maar sinds kort kregen de leerlingen van de school voor buitengewoon onderwijs Bert Carlier er een extra schoolkameraad bij: Louis de schoolhond.

Het Nest verwelkomt zorghond Louis met een puppyborrel

Het Nest is geen gewone school, het is een vestiging van Bert Carlier, een stedelijke secundaire school voor buitengewoon onderwijs. In het Nest lopen leerlingen met een verstandelijke beperking -al dan niet in combinatie met een autismespectrum stoornis- school.

Op dinsdag 15 oktober is het groot feest op school. In aanwezigheid van de schepen van onderwijs Elke Decruynaere en de Rotary Club Gent wordt Louis voorgesteld op een heuse puppyborrel. In 2018 diende Taïna Defraigne, vestigingscoördinator van Het Nest, in naam van school IBC Het Nest en Het Anker, het project ‘schoolhond’ in bij de Rotary Gent. Dit voorstel werd positief onthaald en leidde tot de schenking door Rotary van een Labradoodle-pup. De 13 weken oude pup Louis komt sinds 23 september mee naar school. Hij is een Labradoodle, die speciaal als zorghond getraind werd.

“Dit is een initiatief om toe te juichen ! Het is mooi om te zien wat de aanwezigheid van Louis voor deze leerlingen betekent. Onderzoek toonde al aan dat het verzorgen en aaien van een huisdier ervoor zorgt dat iemands bloeddruk daalt, de hartslag vertraagt en er stoffen vrijkomen die je een goed gevoel geven. Deze aandacht voor het emotioneel welzijn van deze leerlingen is een noodzakelijke voorwaarde om tot leren te komen.” Elke Decruynaere, schepen van onderwijs

Als het even wat moeilijker gaat

Leerlingen die het eventjes wat moeilijk hebben, krijgen de mogelijkheid om door contact met Louis terug tot rust te komen. Leerlingen kunnen ook een moment met de pup krijgen, als beloning na de inspanningen in de klas. Overdag verblijft Louis op school, ’s avonds gaat hij met mevrouw Defraigne mee naar huis. En aangezien Louis nog een pup is, gaat hij ook zelf naar school. Twee keer per week gaat hij naar de hondenschool, zodat hij verder kan groeien in zijn rol als schoolhond.