De Morgen - 11 april 2014
Elke Decruynaere is schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd van de Stad Gent (Groen). Ze reageert op de opinie van Siegfried Bracke, die zich verbaast dat de Gentse onderwijsschepen niet vindt dat een goede kennis van het Nederlands migrantenkinderen kan helpen.
Een positieve houding ten aanzien van de moedertaal bevordert het welbevinden van leerlingen op school en dus ook het leren. Dat is niet alleen wetenschappelijk bewezen (UGent 2012). Elke moeder voelt aan haar kleine pink wat het effect op een kind is, als de taal waarin die zijn eerste woordjes leerde, getroost, gestraft en gevierd wordt, iets is waarvoor hij/zij enkel slechte punten krijgt. Een repressief taalbeleid kleineert kinderen, slaat een kloof en geen brug tussen school en thuis.
Laat ons niet langer in een kramp schieten als er ook andere talen gesproken worden op school. Nederlands blijft de voertaal maar een positieve houding ten aanzien van meertaligheid vergroot niet alleen het welbevinden van leerlingen, het helpt ook in de klas.
Een leerling toelaten een moeilijk woord op te zoeken in een woordenboek, tijdens groepswerk een extra woordje uitleg, voorleesboekjes in verschillende talen... Als het helpt om beter te leren, waarom dit niet gebruiken?
Ofwel omwille van ideologische hardnekkigheid ofwel uit domheid. Aan dat laatste valt gelukkig iets te doen. Om de heer Bracke ter wille te zijn citeer ik uit internationaal onderzoek. Jim Cummins (Universiteit Toronto): "To reject a child's language in the school is to reject the child. When they feel this rejection, they are much less likely to participate actively and confidently in classroom instruction."
Feit is dat we in Vlaanderen al 40 jaar lang het taalbadmodel toepassen en de gevolgen negatief zijn. Wat is de oplossing? Meer van hetzelfde?
Over naar Gent. 22% van de Gentenaars verlaat de school zonder diploma. Daar wil ik als schepen van Onderwijs mijn werk van maken, dat vind ik onaanvaardbaar. Aangezien leerlingen met een andere thuistaal over vertegenwoordigd zijn in deze statistieken en taalachterstand daarbij een rol speelt (niet de enige) ga ik daar op inzetten.
Ook mijn partij is gewonnen voor de leeftijdsverlaging van de leerplicht tot 5 jaar. Maar we gaan die kleuterjuffen toch niet aan hun lot overlaten? Zet alle kleuters in een taalbad en ze verzuipen.
Wat wij doen is de kleuterjuffen tools geven waarmee ze aan de slag kunnen. Zoals de brochure die we onlangs samen met het Steunpunt Diversiteit en Leren en de Foyer uitbrachten. Daarin staan tal van activiteiten beschreven voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Alledaagse dingen waarbij je de taal van alle kinderen aan bod kan laten komen of met talen als onderwerp. Wat u voorstelt bestaat trouwens al. Dat zijn de OKAN klassen of het onderwijs voor anderstalige nieuwkomers voor wie in het secundair start en die sommige scholen al inrichten. Op 1 jaar tijd verrichten de leerkracht daar wonderen maar toveren kunnen ze niet. Gelooft u echt zelf dat alle leerlingen samen zetten hen een stevige basis geeft? De verwijzing naar het Lucerna college doet trouwens niet ter zake want een school met 99% leerlingen met een Turkse achtergrond kan je niet vergelijken met onze scholen waar makkelijk meer dan tien verschillende nationaliteiten samenzitten.
Tegenover het buikgevoel van de N-VA plaats ik graag wetenschappelijk onderzoek en vooral de stelling dat het zo niet langer verder kan. Meer van hetzelfde is niét de oplossing.