13 jul 2016

Sint-Theresiakerk in Brugse Poort wordt turn- en polyvalente zaal

Het Nieuwsblad - 13 juli 2016 - Bert Staes Basisschool De Boomhut uit de Brugse Poort krijgt een verlengstuk, in de aanpalende Sint-Theresiakerk. De kerk wordt een turn- en polyvalente zaal en opvangplek. 

De Vlaamse regering maakte vandaag 9 miljoen euro vrij voor het Gentse onderwijs. Daarmee kunnen een hoop scholen uitbreiden of bijbouwen, wat de toenemende druk op de Gentse scholen moet opvangen. De Wijze Eik in Mariakerke bouwt tien lokalen bij, Sint-Bavo vier en een kleuterschool in de Verdedigingsstraat. Het Klimrek krijgt 89 nieuwe plaatsen, Crombeen een refter en de Mozaïek drie nieuwe klassen.

 

Het opvallendste project is dat van de Sint-Theresiakerk in de Boomstraat, een zijstraat van de Brugsesteenweg. De kerk wordt een verlengde van de aanpalende basisschool De Boomhut. Het gebouw wordt ontwijd en verbouwd tot een polyvalente zaal, turnzaal, keuken en archief. De lokalen voor naschoolse opvang krijgen er ook een plek, waardoor in De Boomhut nieuwe klassen voor 50 kinderen kunnen komen.

 

Gentbrugge

Tussen 1 september 2017 en 1 september 2020 komen er 344 extra plaatsen in het kleuteronderwijs en 433 extra plaatsen in het lager onderwijs bij. "Hiermee stellen alle netten binnen het Gentse onderwijs alles in het werk om elk kind een plaats te kunnen bieden in een buurtschool en volgens de voorkeur van de ouders", zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

 

Deze projecten kosten samen 18,9 miljoen euro, waarvan 9 miljoen subsidies van Vlaanderen voor capaciteitsuitbreiding. Deze moeten een antwoord bieden op het voorspelde tekort van 923 plaatsen. "Als we de gerealiseerde plaatsen optelden en vergeleken met de voorspelde capaciteitsnood kwamen we nog op een tekort. Dat willen we niet afwachten en dus beslisten we om ook nog een bijkomend project in Gentbrugge op te starten", zegt Decruynaere.

"Met een uitbreiding van 240 plaatsen in het kleuter- en lager onderwijs in het dienstencentrum te Gentbrugge komen we er wel. In totaal zullen er dan 1017 aantal plaatsen bijkomen tegenover een voorspeld tekort van 923."