28 nov 2019

Slotfeest Vertelfestival: 90 kinderen en hun ouders schrijven samen één verhaal

Het project 'De Verhalenmixer' laat 90 kinderen samen met hun ouders aan één verhaal werken. Het eindresultaat wordt zowel live als digitaal getoond op het slotfeest van het Vertelfestival. Met dit project wil het Onderwijscentrum de samenwerking tussen ouders en school stimuleren.

 

In heel wat Gentse wijken is het ondertussen een traditie: Brede School en de Bibliotheek die samen een Vertelfestival organiseren. Professionele vertellers komen tijdens de schooluren verhalen vertellen in de klas, in de bibliotheek of in Theater Scala. Ook dit jaar stonden in november heel wat vertelmomenten op het programma.

Talent kinderen en ouders

Het Onderwijscentrum wil ook niet voorbijgaan aan het talent dat aanwezig is bij kinderen en ouders zelf. Daarom organiseert ze voor de derde keer het project De Verhalenmixer. Dit project, in samenwerking met jeugdauteur en illustrator Veerle Derave en de vzw Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang, biedt kinderen en ouders uit Sint-Amandsberg en de wijk rond de Dampoort de kans om samen een verhaal te bedenken en vorm te geven.

Verteltheater

"Met dit project wil het Onderwijscentrum ouders en kinderen uit de buurt samenbrengen en de samenwerking tussen ouders en school stimuleren en aanmoedigen."

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Vier klassen doen dit jaar mee aan De Verhalenmixer, met in totaal ongeveer 90 kinderen: drie klassen van het tweede leerjaar van VBS De Visitatie en één klas (eerste en tweede leerjaar) van Freinetschool Het Tandwiel. Het project vindt plaats tijdens de schooluren en start met een infomoment voor ouders. Daarna volgen workshops voor kinderen en ouders om tot een verhaal te komen. Het scenario, de illustraties, de soundtrack en de stemmen worden in de drie sessies uitgewerkt tot een digitale kamishibai, een vorm van Japans verteltheater, die op het slotfeest in de bibliotheek van Sint-Amandsberg gebracht wordt.  

 

Meer informatie

Brede School Gent

Veerle Derave