26 nov 2015

Sluikstortplek in Gent wordt woonbuurt

De Standaard- Do. 26 Nov. 2015 - Johan Dillen Het Luizengevecht in de Brugse Poort in Gent kwam tot nog toe vooral in het nieuws als klassiek rampgebied voor sluikstorten. Met 37 sociale woningen en een kindercrèche moet de 'dode hoek' achter het Kokerpark een nieuwe uitstraling krijgen. Al is het wel nog wachten op afgewerkte wegen.Het Luizengevecht, voorheen een beluik waar de hygiënische omstandigheden reflecteerden in de naam, is niet meer. Het plaatsnaambord Papinnestraat is in de plaats gekomen, al is het nog wachten op de afwerking van de straat. Sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent showde gisteren wel al de bijna afgewerkte negentien sociale koopwoningen en achttien sociale huurwoningen, terwijl ook een nieuwe stadscrèche met 28 plaatsen klaar is om in januari te openen.

"Eigenlijk is de nieuwbouw een van de laatste projecten van stadsvernieuwingsoperatie 'Zuurstof voor de Brugse Poort'", zei WoninGentvoorzitter Tom Balthazar gisteren. Het project is al in 2004 opgestart, maar de eigenlijke bouw kon pas in 2013 beginnen. Nu is het zo goed als klaar. Het Luizengevecht bestaat nu uit drie woonblokken. De twee achteraan, ter hoogte van de Groendreef, zijn al verhuurd. Aan de kant van de Bevrijdingslaan vind je de koopappartementen en de crèche.

"Met de 28 plaatsen in de crèche verminderen we de druk in de Brugse Poort, waar minder kinderopvangvoorzieningen zijn dan de norm voorschrijft", zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). "Bij de verbouwingen van kinderdagverblijf De Bron in de Bevrijdingslaan verhuizen eerst enkele kindjes naar hier. Eens die werken klaar zijn, ontstaan hier opnieuw vrije plaatsen." De crèche begint al in december en opent in januari officieel.�

Kopen

Wie een koopwoning wil, zal daar nog tot het voorjaar 2016 geduld voor moeten uitoefenen. Pas dan kunnen de bewoners aan de decoratie beginnen. Maar het goede nieuws: mensen met een beperkt inkomen kunnen zich nog kandidaat stellen om een van de twee- tot vierslaapkamerappartementen te kopen. "De prijzen variëren van 145.000 tot 201.000 euro", zegt Balthazar. "De appartementen hebben twee verdiepingen en ofwel een groot terras, of een tuin. Onder het bouwblok zitten ondergrondse parkeergarages."

Wat het sluikstortprobleem betreft, hoopt Balthazar dat het fenomeen verdwijnt als er meer passage in de straat komt. "Ook het park wordt groter gemaakt en een privétuin wordt mee geïntegreerd." Zo moeten er minder "dode hoekjes" in het Kokerpark komen.