26 apr 2014

Speelplaatsen moeten spannender

Het Laatste Nieuws - 26 april 2014 Stad gaat ieder jaar tien scholen financieel steunen voor meer avontuurSchepen van onderwijs

Decruynaere (Groen) gaat in september beginnen met een ambitieus plan om elk jaar tien speelplaatsen avontuurlijker én groener te maken. "Kinderen moeten de kans krijgen zich eens goed vuil te maken. Het zijn geen kasplantjes", zegt ze. Over een jaar zijn er dus tien scholen in Gent met boomstammen, avonturenparcours en zelfs waterpartijen.

Kleuterschool Het Kriebelhuis in de Peerstraat mocht gisteren haar eerste boom inhuldigen. Tot voor kort had de Jenaplan-school een betonnen speelplaats met wel wat speeltuigen maar geen spatje groen. Daar komt binnenkort verandering in want de school is één van de eersten om een avontuurlijke speelplaats te krijgen. "We willen elk jaar tien scholen 3.000 euro schenken om de speelplaats wat uitdagender te maken. Kinderen hebben dat nodig", zegt schepen Elke Decruynaere. "In Gent zijn er heel wat kinderen die thuis geen tuin hebben. Zij komen dan op school en ook daar is het allemaal beton. Door de speelplaats avontuurlijker en groener te maken, zetten we al een stap in de goede richting. De scholen kunnen zelf beslissen hoe ver ze gaan, rekening houdend met de beperkingen die ons opgelegd worden door de wetgeving. Zelfs dan nog kan het veel ambitieuzer dan nu het geval is. Kinderen moeten zich ook eens vuil kunnen maken. Ze zijn geen kasplantjes." Over een jaar zijn er dus tien scholen in Gent met boomstammen, avonturenparcours en zelfs waterpartijen. Zowel stadsscholen als scholen van de andere netten komen in aanmerking.

Minder ruzies

Directeur Bart Devaere heeft al ervaring met zo'n avonturenspeelplein in zijn andere school: De Wonderfluit in Sint-Amandsberg. "Daar kwam de vraag van de ouders om meer groen in te voeren. De school werd veel avontuurlijker met grote zandheuvels. Dat vergde toch wat aanpassingen. De ouders weten nu dat hun kinderen niet met propere kleren naar school moeten komen. Ze komen toch vuil terug. Al onze kinderen lopen op school ook rond op pantoffels omdat hun schoenen de poetsploegen te veel werk zouden bezorgen. Sinds de invoering zijn er minder ruzies op de speelplaats."

35 scholen in de rij

Nancy De Budt van de jeugddienst krijgt de taak de scholen te begeleiden. "Hoewel we nog geen ruchtbaarheid hebben gegeven aan het initiatief staan er nu al 35 scholen aan te schuiven voor een metamorfose van de speelplaats. Er is heel veel mogelijk. Van tunnels en heuvels tot waterpartijen. Er zijn wel heel wat regeltjes die het onmogelijk maken om een speelplaats avontuurlijk te maken. Zo mag men bijvoorbeeld geen autobanden gebruiken omdat daar ongezond water in kan staan. Het zal er vooral op aan komen om de ouders mee de klik te laten maken. Ik probeer daar zelf het voorbeeld in te geven. Als mijn kinderen naar huis komen met een gescheurde broek, dan stuur ik ze de volgende dag gewoon terug naar school met die scheur in de broek. Zo erg is dat helemaal niet."

© 2014 De Persgroep Publishing