09 mrt 2015

Speelplaatsen voor de buurt

Overdag speelplaats van een school, na de schooluren, in het weekend en vakantieperiodes een plekje voor de buurt. Het nieuwe Coupurepark toont dat het kan. Het stadsbestuur wil meer van dit soort projecten en zo zorgen voor meer groene speelruimte voor kinderen in de stad.

KTA MoBi is een secundaire school in het hartje van onze stad. De Papegaaiwijk aan de Coupure is een van de buurten met weinig speelruimte. Maar ook daar wonen veel gezinnen met kinderen. Voor hen is het zoeken naar een parkje op wandelafstand.
Dit kan opgelost worden door de speelplaats open te stellen voor de buurt of door braakliggende of onderbenutte terreinen te gebruiken. Maar private terreinen openstellen klinkt eenvoudiger dan het is. Want wie staat in voor het beheer? Wat met de aansprakelijkheid bij een ongeval en hoe kan de veiligheid gegarandeerd worden?

Dit zijn terechte vragen die gelukkig niet onoplosbaar zijn. Waar samengewerkt wordt en mensen de handen in elkaar slaan, wordt veel mogelijk. Eind 2013 was het dan zover en opende het MoBi parkje. De school blijft eigenaar van het stuk grond aan de Theresianenstraat en de Wispelbergstraat. De aanleg gebeurde met steun van de Stad Gent.

De Groendienst en de school staan samen in voor het afvalbeheer en het onderhoud. Het parkje is na schooltijd open voor de hele buurt en wordt bij zonsondergang terug afgesloten. Het Coupurepark is nog maar de start. 

Dit mooie voorbeeld verdient navolging. Voor Sint-Amandsberg was dit alvast een inspiratiebron. Bij de school de Toverberg aan de Victor Braeckmanlaan werd de parking uitgebroken en heraangelegd als groene speelplaats. Ook daar is het plan ze open te stellen voor de buurt.

Vanaf september zal de drukbevolkte Dampoortbuurt er ook een extra speelpleintje bij krijgen. Een aanwinst voor de gezinnen in de buurt en ook een plus voor de school en buitenschoolse kinderopvang. 

Ook onontgonnen plekjes toveren we samen om tot ruimte voor de buurt. Alle ideeën zijn welkom.

Ken jij een speelplaats of ander terrein dat zich hiertoe zou lenen en wil je hier mee je schouders onder zetten? Laat iets weten en laat ons samen een stapje vooruit zetten richting kindvriendelijke stad. Niet elke speelplaats leent zich hier evengoed voor. Maar het loont de moeite om elke suggestie te onderzoeken.