05 feb 2019

Stad laat kleine kamporganisatoren ook fiscale attesten geven

Het Laatste Nieuws - 5 februari 2019 - Sabine Van Damme

De stad Gent heeft vorige donderdag een nieuw reglement goedgekeurd. Iedereen die kampen of opvanginitiatieven voor kinderen organiseert, kan nu ook fiscale attesten uitreiken. “Dat maakt het voor de ouders goedkoper, én het zal het kampaanbod doen groeien”, zegt jeugdschepen Elke Decruynaere.

Bij de grote, gekende kamporagnisatoren binnen het jeugdwerk of bij sportverenigingen, zoals Free Time, Idee Kids, Sportivak of Stad Gent zelf kregen ouders al een fiscaal attest als hun kind(eren) een kamp had(den) meegevolgd. Dankzij een nieuw reglement kunnen kleinere organisatoren dat nu ook aanbieden. Goed nieuws, want er is in Gent een tekort aan opvanginitiatieven in de vakanties. Of tenminste: het aanbod mag gerust groter.

“Het nieuwe reglement heeft meteen succes”, zegt schepen Decruynaere. “We hebben al één aanvraag goedgekeurd en is er nog een in behandeling. Aifoon vzw wil in de paasvakantie vijf dagen een creatief kamp organiseren voor kinderen tussen 9 en 12 jaar oud: LawaBO”, vervolgt Decruynaere. “Ze dagen de verbeelding van de kinderen uit rond het thema ‘geluid’ en werken met verschillende materialen, van kleurpotloden over mengpanelen tot onderwatermicrofoons. Aifoon is de eerste vzw die de erkenning krijgt via het reglement ‘Erkenning van Gentse opvanginitiatieven’. Zodra het nieuwe reglement aan bekendheid wint, verwachten we meer aanvragen.”

Voortaan kunnen dus alle initiatieven, zoals opvang georganiseerd door ouders of door een vzw, op dit nieuwe reglement beroep doen. Zo kunnen ze hun activiteiten betaalbaarder maken voor ouders. Vroeger kon dat niet, en dat was een drempel, vindt Decruynaere. “Met dit reglement gaan we in op de vraag van Gentse organisatoren die kinderen en jongeren een leuke en verrijkende tijd willen bezorgen. Veel kans dus dat hierdoor er nog meer kampen komen.”

Lees hier het volledig artikel op de website van Het Laatste Nieuws