14 jun 2013

Stads-fluisteraar: 22 ton vlees voor leerlingen kokschool

Groen-gemeenteraadslid Steven Vromman had zich speciaal uitgedost voor een vraag aan Onderwijsschepen Elke Decruynaere. In een T-shirt van Donderdag Veggiedag - het was woensdag - vroeg hij waarom de Gentse hotelschool en het volwassenonderwijs voor koks maar liefst 21.795 kilo vlees wilden aankopen voor volgend schooljaar. ‘Daarvan is er 5.795 kilo rund, 7.100 kilo kip, 100 kilo struisvogel en 100 kilo everzwijn. Dat is samen goed voor een ecologische afdruk van 23.460 kubieke liter waterverbruik en 167.178 kilo CO2’, berekende Vromman.

Tonijn

Decruyenaere bevestigde, maar nuanceerde ook. ‘Dat zijn de maxima die de scholen mogen aankopen, dat wil nog niet zeggen dat die hoeveelheden ook zullen gekocht worden.’

Vromman had ook vragen bij 1.300 kilo tonijn die werd besteld. ‘Die vissoort is bedreigd’, stelde hij verontrust.

Opnieuw knikte Decruynaere. ‘Maar het leerplan zegt dat de leerlingen moeten weten en leren in de praktijk hoe ze tonijn moeten klaarmaken’, antwoordde ze.

Lees het volledig artikel op de website van Het Nieuwsblad