29 jun 2015

Stadsscouts trekken naar centrum Gent

De Standaard - 29 juni 2015 - Annelies Rutten Een scoutslokaal in hartje Gent: in het Baudelopark is dit weekend de eerste steen gelegd van het lokaal van de FOS-groep De Zebra's. Ook andere jeugdbewegingen kunnen er overnachten.Een scoutslokaal in het hart van het historisch centrum. Het is uniek, zeker voor een groep met 170 leden. Het lokaal zal ook dienst doen als jeugdverblijfplaats voor andere groepen die in Gent op kamp of weekend komen. 'Overnachten en ontwaken in het Baudelopark, bijzonder wordt het zeker', zegt Laurens De Cleyn, eenheidsleider van De Zebra's.

De Zebra's leidden tot nu een zwervend bestaan. Ze betrekken een lokaal in Godshuishammeke en maken gebruik van lokalen van het François Laurent Insitituut in de Onderstraat. 'Maar een plek waar we altijd terechtkunnen, en waar we ook ons materiaal kunnen stockeren, hebben we niet', zegt De Cleyn.

De nood is groot, want het ledenaantal ging de voorbije jaren fors omhoog. 'In de rand had je al langer enkele bijzonder populaire groepen', zegt De Cleyn. 'Als stadsscouts hebben we die aantrekkingskracht nu ook.'

Zebraprint

Het lokaal bestaat uit drie verdiepingen en krijgt een gevel met zebraprint. Het komt dwars te staan op de gebouwen van het Stedelijk Kunstinstituut (SKI), met gevel in de Ottogracht, en geeft rechtstreeks uit op het Baudelopark. De grond wordt door de stad in opstal gegeven.

Er waren lange onderhandelingen nodig vooraleer een geschikte plek werd gevonden. De groep, gegroeid uit FOS-groep Artevelde en historisch verankerd in Gent, wilde tot elke prijs in het centrum blijven. 'Uitwijken naar de rand was wellicht gemakkelijker geweest', zegt De Cleyn. 'Maar daar zijn al veel voorzieningen voor de jeugd. En wij zouden onze historische band met de stad verliezen.'
De scouts engageren zich tot samenwerking met het SKI, dat het lokaal tijdens de week kan gebruiken.

 

Buren

Bij het ontwerp is ook rekening gehouden met de plannen voor het Baudelopark, dat in 2017 wordt heraangelegd. Voorwaarden voor gebruik van dat park komen er niet.

'De scouts hebben ervaring met de natuur. We rekenen erop dat ze het park zullen respecteren', zegt schepen Tom Balthazar (SP.A). De scoutsgroep is wel van plan om gesprekken aan te knopen met de buren. 'We willen van in het begin aan de goede verstandhouding werken', zegt De Cleyn.
De nieuwbouw kost 400.000 euro. Tweehonderdduizend euro komt van de stad. 'Voor de bouw van lokalen geven we doorgaans honderdduizend euro', zegt schepen van Jeugdzaken Elke Decruynaere, die zaterdag de eerste steen legde. 'Door het jeugdverblijfscentrum komt daar in dit geval nog honderdduizend euro bij.' Honderdduizend euro leent de scoutsgroep bij de naburige Triodosbank. De rest moeten ze zelf bijeenkrijgen.