07 nov 2014

Staking in Gent: helft stadscrèches dicht, 25 procent basisonderwijs niet op school

De nationale vakbondsactie van vandaag in Brussel, heeft beperkte gevolgen in Gent. De helft van de stadscrèches blijft dicht, en in het stedelijk onderwijs is 3 op 4 van de leerlingen van het basisonderwijs op school geraakt. 'Een gevolg van de staking bij De Lijn', zegt plaatsvervangend burgemeester (Groen).Elke Decruynaere

Een afvaardiging van Groen en SP.A van het schepencollege is mee naar Brussel om zijn steun te betuigen met de actievoerders. Schepen Decruynaere houdt het reilen en zeilen in de stad in de gaten.

Tram

De actie had gevolgen bij De Lijn, dat zich concentreerde op de tramlijnen 1, 4 en 24. Daar kon elke 20 minuten een tram rijden. Lijn 22 viel weg. Bij de bussen ging de aandacht naar de lijnen 3 en 5. Daar reed elk halfuur een bus. De ritten gingen wel ten koste van busverbindingen buiten de stad.

Opvang

'Hierdoor zijn veel kinderen deze ochtend niet op school geraakt', zegt Decruynaere. '3 op 4 leerlingen uit het stedelijk basisonderwijs daagden vanochtend op, bij het secundair was 4 op 10 afwezig. Bij het stadspersoneel zelf is gemiddeld 1 op 5 van het werk weggebleven. Wel zien we dat bijvoorbeeld bij politie en brandweer de bezetting quasi voltallig is. Maar door de actie is er vandaag slechts in 1 school op 3 naschoolse opvang vandaag.'

Crèches

De crèches van de stad zijn dan weer zwaarder getroffen. 'Hier is maar 1 op 2 open. Er is nog de noodopvang in de crèche Domino, goed voor veertig plaatsen. Daar zijn zelfs nog plaatsen vrij.' De zwembaden Strop en Van Eyck zijn toe, net als de sporthallen Keiskant, Neptunus en Wolfput.