Exclusief: Gentse 16-jarigen stemmen mee
In mei van dit jaar kelderde N-VA het stemrecht vanaf 16 jaar. De andere meerderheidspartijen binnen de Vlaamse Regering, CD&V en Open VLD, legden zich zonder veel morren neer bij het njet van hun coalitiepartner.
De Gentse jongeren daarentegen lieten zich niet zomaar opzij zetten. Ergys Brocaj, ondertussen achttien, riep het stadsbestuur op om een krachtig signaal te geven en vroeg een Gents experiment.
Die oproep viel niet in dovemansoren bij het stadsbestuur van Gent. Op 14 oktober 2018 kunnen ook Gentenaars vanaf 16 jaar hun mening geven.
Jeugd en politiek
Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs, Jeugd en Opvoeding: ‘Dit is een uitgelezen kans om burgerschapsvorming op scholen in de verf te zetten. Geen theorie over democratie maar jongeren echt informeren en hun mening laten vormen over welke toekomst zij zien voor onze stad.’
Alvast een knap initiatief van de Jeugdraad zelf: Onze Eeuw. “Oktober 2018: de eerste keer waarbij kinderen geboren in het jaar 2000 zullen stemmen. Vanaf nu wordt het écht: Onze Eeuw!”
Naast een eisenpakket en het klassieke verkiezingsdebat organiseert de jeugdraad op 8 mei samen met 1000 laatstejaars een dag rond verkiezingen, jongerenparticipatie en burgerschap.
‘Dit is een uitgelezen kans om burgerschapsvorming op scholen in de verf te zetten. Geen theorie over democratie maar jongeren echt informeren en hun mening laten vormen over welke toekomst zij zien voor onze stad.’
Schepen Sofie Bracke, verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen, onderzocht de mogelijkheid tot deelname van minderjarigen aan de verkiezingen.
Het is wettelijk niet mogelijk om hun stem mee te tellen. Wat is dan de meerwaarde?
‘De Stad vraagt de mening van jongeren over een aantal thema’s’, zegt Groen-fractieleider Bram Van Braeckevelt, die als voormalig Jong Groen-voorzitter mee aan de kar trok van stemrecht 16. ‘Wat de jongeren te zeggen hebben, komt op die manier rechtstreeks onder de aandacht van de nieuwe bestuursploeg.