25 jun 2021

Nikola Balogova verkozen tot Student van het Jaar 2021

Nikola Balogova (Arteveldehogeschool Gent) werd door een vakjury verkozen tot Student van het Jaar 2021. De kleuterjuf in opleiding zet het belang van meertaligheid in de klas in de verf. Naast haar studie zet ze zich in voor de integratie van nieuwkomers. Uitzonderlijk werden dit jaar nog twee studenten tot laureaten uitgeroepen: Emma Moerman (UGent) en Nicolas Vander Eecken (UGent).

Gentse studenten dragen bij aan onze stad

De verkiezing van Student van het Jaar is een jaarlijks initiatief van Stad Gent waarmee we het academiejaar feestelijk afsluiten.

Dit jaar is de verkiezing misschien nóg belangrijker dan anders: studenten hebben het voorbij jaar het beste van zichzelf gegeven in moeilijke omstandigheden.

"Met deze verkiezing willen we de veerkracht van studenten in de kijker zetten en huldigen." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Ze deden grote inspanningen om vooral anderen te beschermen. We zijn hen daar ongelofelijk dankbaar voor. De Gentse studenten legden zich niet gewoon neer bij de situatie. Ze zetten zich in en maakten er het beste van.

Stuk voor stuk toppers

Dit jaar werden 8 fantastische studenten genomineerd die in al hun verscheidenheid model staan voor alle manieren waarop de duizenden Gentse studenten bijdragen aan en zich engageren in onze stad en samenleving. We willen hen allen bedanken daarvoor. Het zijn stuk voor stuk toppers.

"Studenten hebben het hard te verduren in deze pandemie. Maar tegelijk zie ik veel veerkracht. Alles wordt uit de kast gehaald om activiteiten toch te laten doorgaan, en studenten gaan massaal aan de slag als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum."

"Met deze verkiezing willen we die veerkracht in de kijker zetten en huldigen", zegt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

Zeventalig

Nikola Balogova (Arteveldehogeschool Gent) maakte indruk op de jury door haar opvallende, hoopgevende en persoonlijke traject, en haar inzet in verschillende projecten.

Als kleuterjuf in opleiding gebruikt ze haar uitzonderlijke talenkennis (Nederlands, Romanes, Slovaaks, Tsjechisch, Duits, Frans en Engels) ook op school: ze legt verbindingen tussen kleuters, ouders, schoolteams en mentoren op een manier die haar stageopdracht overschrijdt.

Rolmodellenwerking

De jury prijst bovendien hoe ze zich vrijwillig inzet voor nieuwkomers in het kader van 3ID-LABS, een project waarbij studenten oplossingen helpen zoeken voor vraagstukken binnen de domeinen armoede, duurzaamheid en sociale inclusie.

Ze doet dat met haar eigen ervaring als achtergrond. Nikola is ook actief in de rolmodellenwerking van Artevelde Hogeschool en UGent, waar ze toont dat er ruimte is voor diversiteit in het hoger onderwijs.

Nog twee laureaten

De twee extra laureaten zijn Nicolas Vander Eecken en Emma Moerman. Nicolas (Master Na Master Banking & Finance, UGent) was tijdens de pandemie als studentenbeheerder een rots in de branding voor studentenverenigingen.

Hij faciliteerde een uitbreiding van de website van Dienst Studenten Activiteiten, zodat honderden activiteiten op een veilige wijze konden doorgaan. Met zijn IT-collega’s werkte hij aan studieplekken.ugent.be, dat ondertussen 45.000 reservaties heeft mogelijk gemaakt.

Samen met de Vergadering der Konventsvoorzitters reikte hij ook de hand aan de Stad Gent om oplossingen te zoeken voor de problemen op het Sint-Pietersplein.

Onderwijskwaliteitszorgsysteem

Emma Moerman (Master of Science in de politieke wetenschappen, internationale politiek, UGent) was een drijfveer achter het opstellen en opvolgen van onderwijskundige rapporten omtrent onderwijs in tijden van corona.

Ze werkte ook mee aan de ontwikkeling van het nieuw onderwijskwaliteitszorgsysteem van de UGent. Samen met de Stad Gent werkte ze aan een enquête omtrent huisvesting, en samen met de Gentse Studentenraad, Umoja, Flux en Engage schreef ze mee aan de Open Brief Dekoloniseer UGent.

 

Benieuwd naar de verhalen van de 8 genomineerden? 

Lees hier de volledige interviews met alle genomineerden

 

In de pers verschenen: 

24/06/2021 Artevelde Hogeschool: 'Nikola Balogova wint Student van het Jaar 2021'

24/06/2021 Het Nieuwsblad: 'Gentse Roma Nikola (25) is ‘Student van het Jaar’: “Ik wil een rolmodel zijn”'

23/06/2021 AVS : 'Kleuterjuf in spe Nikola is Gents student van het jaar'

 

Meer informatie:

Arteveldehogeschool Gent, Universiteit Gent, Studieplekken UGent