23 mei 2019

Techniek Festival Gent

Op donderdag 23 mei 2019 ontdekten meer dan 2.000 leerlingen de (aantrekkings)kracht van technologie. In Flanders Expo gingen ze concreet aan de slag in workshops rond mechanica, technologie en elektriciteit.

1.500 leerlingen uit het vijfde jaar basisonderwijs leefden zich uit in uitdagende doe-activiteiten. Een 600-tal leerlingen van het 5de jaar beroepsgericht en technisch secundair onderwijs maakten dan weer kennis met de nieuwste technologieën binnen verschillende sectoren. Zo ontdekten ze de finesses van een motor, door leeftijdsgebonden vraagstukken op te lossen in een escape room van ABC Engines. Ook was er een demonstratie over wat je met drones kan doen, door ArcelorMittal. Het Techniekfestival liet de bezoekers ook kennismaken met tientallen eindwerken van jonge talenten. Voor de studenten was dit een generale repetitie voor hun examen, waarbij ze feedback kregen van mensen uit het bedrijfsleven.

“Dit festival wil kinderen en jongeren laten proeven van techniek in al zijn facetten. Ze kunnen hun interesses en talenten ontdekken, zodat ze de smaak te pakken kunnen krijgen en positief kunnen kiezen voor een eventuele technische opleiding. Tegelijk willen we scholieren in technische en beroepsopleidingen laten kennismaken met de nieuwste technologische snufjes en gespecialiseerde machines en deze jongeren de kans geven om ideeën uit te wisselen met de technologische sector”, geeft Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs, mee.

De dag bestond uit workshops die scholen, organisaties en (lokale) bedrijven aanboden. 's Avonds was er een nocturne voor het brede publiek, waarbij gastheer Henk Rijckaert de bezoekers mee op sleeptouw nam doorheen de wondere wereld van techniek. Geïnteresseerden konden die avond deelnemen aan techniekworkshops, de eindwerkenbeurs bezoeken en kennismaken met één van de vele Oost-Vlaamse bedrijven die op zoek zijn naar technisch talent.

CLB-medewerkers gaven er ook tips mee om een meer gerichte studiekeuze te maken.

Het Techniek Festival werd gedragen door een breed partnerschap:
RTC Oost-Vlaanderen, TOFAM Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, de Stad Gent, VOLTA, Alimento, Cobot, PlastIQ/Co-Valent en ArcelorMittal. Kenners van technologie dus.

 

Ga naar de website Techniek Festival

Bekijk hier de VIDEO op de website van Het Laatste Nieuws.