21 jan 2016

Tekort daalt van 4.300 naar negenhonderd plaatsen

Johan Dillen De Standaard - 21 januari 2016 -De inspanningen om het plaatstekort in de Gentse basisscholen weg te werken, leiden eindelijk tot resultaten. 'Van een verwacht tekort van 4.300 plaatsen in 2020, gaan we naar een mogelijk tekort van 923 plaatsen. Ook dat kan worden weggewerkt, maar dan moeten we wel over garanties beschikken van de Vlaamse regering dat we budgetten kunnen krijgen', zegt schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere (Groen).

"Van de plannen die in 2011 voor de uitbreiding van het basisonderwijs zijn gemaakt, is intussen 76,5 procent gerealiseerd", zegt Decruynaere. "In het Gentse basisonderwijs zijn 2.578 bijkomende plaatsen gecreëerd. Er zijn nieuwe klaslokalen bijgeplaatst in onder meer Mariavreugde in Wondelgem, Sint-Salvator, het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Ledeberg, Instituut van Gent en de Wijze Eik in Mariakerke. Bij de verdeling van de middelen is gekeken naar de noden. Buurten waar ouders voor hun kinderen het moeilijkst een school vinden vlakbij huis, komen het eerst aan de beurt. Want het doel blijft iedereen een plaatsje te bezorgen zo dicht mogelijk bij huis."

Projecten bij de vleet

Decruynaere stelt dat de komende jaren nog veel belangrijke projecten worden gerealiseerd. "We zullen nog veel lintjes mogen knippen. Het gaat om dossiers waar we de afgelopen jaren veel tijd in hebben gestoken."

Decruynaere noemt de Regenboog in Wondelgem, waar in februari de bouw start die de school 227 bijkomende plaatsen moet geven - een investering van 2,2 miljoen euro. Na de zomervakantie moet de uitbreiding starten van De Klavertjes in de Moutstraat. 2,6 miljoen euro bouwbudget moet daar tegen 2017 75 nieuwe plaatsen opleveren. Freinetschool Het Tandwiel in de Sint-Bernadettestraat wordt momenteel gerenoveerd om tegen 1 september van dit jaar de deuren te kunnen openen. Met een nieuwbouw erbij, moet Het Tandwiel goed zijn voor 240 nieuwe plaatsen tegen 2018. Hier wordt 2,8 miljoen euro geïnvesteerd.

Malem

In mei moeten de werken beginnen aan de Jenaplanschool Hippo's Hof in de Hippoliet Lammensstraat. Een renovatie van 945.000 euro moet daar tegen 2017 klaar zijn. De 225 nieuwe plaatsen zijn nu al deels ingevuld in de tijdelijke lokalen die de school gebruikt.

Het oude schoolgebouw naast de kerk op het eiland Malem moet tegen 2019 80 nieuwe plaatsen opleveren voor de vlakbij gelegen stedelijke basisschool Het Eiland op het Heldenplein. Dat zal 1,4 miljoen euro kosten. Het dossier is nog in voorontwerp.

Edugo Lourdes kan over 1,1 miljoen euro beschikken om 80 nieuwe plaatsen voor kleuters te creëren, maar er is wat vertraging in het dossier.

De Mozaïek in de Sint-Margrietstraat krijgt 1,7 miljoen euro om een oud schoolgebouw te kopen en te renoveren,, terwijl de vrije kleuterschool Klim in de Sint-Pietersaalststraat met 1,9 miljoen euro in juli aan een nieuwbouw voor 92 kleuters mag beginnen.

De uitbreiding van basisschool Hazenakker in Gentbrugge met 192 plaatsen is bezig, terwijl die van basisschool Voskenslaan on hold staat bij gebrek aan middelen.

"Mits de Vlaamse regering voldoende budget vrijmaakt, kunnen we ook het resterende tekort tegen 2020 nog wegwerken", zegt schepen Decruynaere. "We hebben dringend zicht nodig op de budgetten voor de komende jaren. Ook moet het dreigende plaatstekort in het secundair onderwijs - 1.211! - dringend worden aangepakt."

Johan Dillen
Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden