Termont is grapjas op groot scherm

Het Laatste Nieuws - 18 juli 2015 Burgemeester Termont overhandigde de sleutel van de stad Gent gisteren niet zelf aan feestenburgemeester Christophe Peeters, maar rekende daarvoor op waarnemend burgemeester Elke Decruynaere. Termont had een chemobehandeling, maar sprak de Gentenaren wel toe via een vrolijke videoboodschap.Alhoewel burgemeester Termont wegens zijn ziekte de opening van de Gentse Feesten niet kon bijwonen, liet hij dat de sfeer niet verpesten. Een bijzonder goedgeluimde burgemeester sprak zijn volk toe via een videoboodschap, in het heerlijke sappige Gents dat we van hem gewoon zijn. "Vandaag ben ik er niet bij, dit weekend ook nog niet, maar vanaf maandag komen we elkaar wel eens tegen op de Gentse Feesten", zegt Termont. "We zien elkaar wel aan een of andere stoet, want sinds de schepen van Feesten de openingsstoet heeft afgeschaft, zijn er nog nooit zo veel stoeten geweest", grapte de burgemeester.

"Hetzelfde met de subsidies. Neem nu de Gentse Feesten-debatten. Nu ze minder geld krijgen, zijn ze nog nooit zo populair geweest. Maar er moet een oplossing komen voor die subsidies. Ik heb twee voorstellen", gaat Termont verder in zijn ludieke speech. "Een eerste idee is om die hele onafhankelijke jury af te schaffen en gewoon negen portemonnees te vullen met elk 100.000 euro. We gooien die portemonnees in het publiek en de pleinorganisator die de portemonnee vangt, krijgt die dag 100.000 euro. Zou dat geen goed idee zijn? De tweede oplossing gaan jullie misschien minder graag horen", gaat Termont verder. "We schaffen gewoon de subsidies af en sluiten een overeenkomst met VTM. Dan plaatsen we die draaiende stoelen van The Voice aan het podium, en de artiest voor wie de stoelen draaien, krijgt dan 100 euro. Zo worden lelijke artiesten ook eens beluisterd." De burgervader rijgde de grapjes moeiteloos aaneen. "Dit jaar is er gratis wifi, vorig jaar gratis pipi. En volgend jaar kunnen we misschien worsten uitdelen, gratis Bifi. Zo is er elk jaar weer wat nieuws."
 

Weinig volk

Vervolgens plaatste video-Termont de grote sleutel van de stad in de kast, zodat schepen van Onderwijs Elke Decruynaere die eruit kon halen om te overhandigen aan schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters. Dat deed ze niet zonder eerst een toost uit te brengen. "Op de gezondheid van onze burgemeester", zei ze.

Burgemeester Termont was overigens niet de enige die er niet bij kon zijn, blijkbaar, want nooit was er minder volk aanwezig in het stadhuis voor de officiële opening van de Feesten. Waar je je andere jaren met moeite kon bewegen, was de zaal dit jaar maar voor twee derden gevuld. Het was ook de eerste keer dat er nog bier over was. De vorige jaren was dat al na een kwartier op. Na de speech, liet de belleman weten dat iedereen die een laatste groet wou brengen aan de openingsstoet, die dit jaar plechtig werd begraven, zich naar buiten kon begeven.