25 aug 2016

Terugblik op een geslaagde (speelplein)zomer

Deze zomer beleefden heel wat kinderen dolle avonturen in Gent. Een heuse , meer dan

Pretfabriek25 speelpleinwerkingen, 103 Speelstraten, nieuwe proefprojecten, ? In Gent worden er elke zomer heel wat initiatieven genomen om kinderen een leuke zomer te bezorgen. Om aan de toenemende vraag van ouders naar opvang en vakantie-initiatieven te voldoen, experimenteerde de Stad Gent ook met twee nieuwe proefprojecten.

De Pretfabriek, de speelpleinwerking die door de Jeugddienst zelf georganiseerd wordt, was opnieuw een schot in de roos. Op een doordeweekse dag komen er tussen de 150 en 200 kinderen spelen. De absolute topdag was dinsdag 12 juli. Op die dag verwelkomde de Pretfabriek maar liefst 332 kinderen, een absoluut record.

Dit jaar innoveerde de Pretfabriek onder meer met een apart plein voor de driejarigen. De ervaring van de jongste jaren leert dat deze jonge kleuters nog iets meer individuele zorg en begeleiding nodig hebben. De ouders wisten deze vernieuwing alvast te smaken. Op de drukste dag, donderdag 18 augustus, waren er 28 blije gezichten op het nieuwe plein.

Ook voor de prille tieners, tien- tot twaalfjarigen, was er een aanbod op maat uitgewerkt waardoor ook deze leeftijdsgroep zich thuis blijft voelen op de Pretfabriek.

De Jeugddienst trok ook de wijken in om kinderen een leuk aanbod te bieden. Zo reed de Pretkamjonet elke dag naar een andere locatie en zorgden de Speelse Wijken voor aanhoudend speelplezier in verschillende wijken.

De Speelse Wijk in de Kikvorsstraat bezorgde 306 kinderen een leuke tiendaagse. De Pretkamjonet reed onder andere uit naar het Woonzorgcentrum in Zwijnaarde waar 42 kinderen kwamen meespelen.

De Speelstraten beleven hoogdagen in Gent. Wat ooit begon als een proefproject met 5 straten (in 2003) is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Gentse vakantieaanbod. Deze zomer werden maar liefst 103 straten Speelstraten, waaronder 21 nieuwe Speelstraten.

377 Gentenaars zorgden, met de nodige ondersteuning van de Jeugddienst, voor een leuk en gevarieerd lokaal aanbod in hun eigen straat.

Ook vele particuliere speelpleinwerkingen hebben er een drukke periode op zitten. Van Sint-Kruis-Winkel tot Baarle-Drongen konden kinderen zich uitleven op een van de vijfentwintig speelpleinen die Gent rijk is.

2 vrijwilligers van vzw Rinia sloegen de handen in elkaar om in de Fluweelstraat voor de vele kinderen uit de wijk een leuk en divers speelaanbod te organiseren.

Om te voldoen aan de vraag van ouders om ook tijdens de eerste en laatste week van de zomervakantie voldoende aanbod te voorzien, experimenteerde de stad met 2 nieuwe vakantie-initiatieven. Dienst Kinderopvang en de Sportdienst sloegen de handen in elkaar en werkten een gecombineerd vakantie-aanbod uit dat luisterde naar de naam "Sportkriebels". Het aanbod bestond uit een halve dag sport en een halve dag spel voor kinderen van 8 tot 12 jaar in Basisschool 'Groenweelde' in Wondelgem. Activiteiten waren er van 9 tot 16 uur, met mogelijkheid tot opvang van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur.

In de Brugse Poort organiseerde Brede School dan weer verschillende themakampen (sport, crea en circus) voor kinderen van 6 tot 9 jaar van maandag 4 tot en met vrijdag 8 juli en 22 tot 26 augustus in de namiddag.

Drie oudergroepen organiseerden de eerste keer vakantieopvang met beurtrol met steun van de Stad Gent. Wie zich een dag engageerde om op een groep kinderen te passen, kreeg in ruil vier dagen opvang voor zijn kroost. Met de drie proefprojecten De Ravotterij in het Rabot, De Pastory in Sint-Amandsberg en Jaagbaar speelt de Stad in op de grote nood aan vakantieopvang.

Schepen van Jeugd Elke Decruynaere bezocht deze zomer enkele speelpleinwerkingen en een uitwisselingsavond met Gentse animatoren.

Een speelpleinwerking draaiende houden, doe je niet alleen. Elke dag zijn er 40 jongeren, waaronder ook anderstalige nieuwkomers, in de weer om de Pretfabriek in goede banen te leiden. Marokkaanse gerechten, specialiteiten uit België, Tunesië, de Filipijnen, lekkers uit Bulgarije, Albanië en Nederland, ? op maandagavond kookten de animatoren een lokale specialiteit voor elkaar en konden ze proeven van wat de wereldkeuken te bieden heeft.

De animatoren van de Pretfabriek organiseerden voor het eerst een voetbalcup tussen de verschillende Gentse speelpleinen.
Speelpleinwerking Kinderplaneet (Jong vzw) uit de Brugsepoort won het toernooi en mocht de wisselbeker mee naar huis nemen. De animatoren van de Pretfabriek broeden nu al op een revanche.