26 aug 2016

Terugblik op een geslaagde speelpleinzomer

Deze zomer toonde Gent zich van zijn meest kindvriendelijke kant. Opvallendste trend: Gentenaars steken, met ondersteuning van de Stad, mee de handen uit de mouwen. Zo was de stedelijke speelpleinwerking Pretfabriek opnieuw een schot in de roos.De aparte werking voor driejarigen en het feit dat je niet hoefde in te schrijven werden gesmaakt.

Maar ook de verschillende wijken werden bediend van het nodige spelplezier. Zo reed de Pretkamjonet elke dag naar een andere locatie en deed de pop-up-speelpleinwerking 'Speelse Wijken' tweewekelijks een andere buurt aan, waaronder de Stadshal. Elke dag waren 40 jongeren, waaronder ook anderstalige nieuwkomers, in de weer om deze 3 vakantiewerkingen in goede banen te leiden.

Ook de Dienst Kinderopvang deed meer dan haar duit in het zakje: gemiddeld werden er dagelijks meer dan 2000 kinderen in de buitenschoolse vakantieopvang verwelkomd.

Daarnaast organiseerden drie groepen ouders, met de steun van de Stad Gent, voor de eerste keer vakantieopvang met een beurtrol. Wie zich een dag engageerde om op een groep kinderen te passen, kreeg in ruil vier dagen opvang voor zijn kroost.

"De nood aan voldoende vakantie-aanbod blijft groot. Daarom ben ik blij te zien dat steeds meer Gentenaars mee hun schouders onder een vakantie-project zetten", besluit Elke Decruynaere. Zo werden in maar liefst 103 straten Speelstraten georganiseerd door 377 Gentenaars. Tal van jongeren engageerden zich op één van de 25 speelpleinwerkingen en 3 oudergroepen organiseerden de eerste keer vakantieopvang met beurtrol met steun van de Stad Gent.