21 okt 2021

Tien op tien: Ingrid

Ter gelegenheid van m'n tiende schooljaar als schepen van Onderwijs deel ik graag een reeks van boeiende verhalen. Tien inspirerende onderwijsfiguren van de velen die ik mocht ontmoeten op tien schooljaren tijd. Ze verdienen stuk voor stuk tien op tien.

Het is mijn tiende schooljaar als schepen van onderwijs. Wat een eer! Ik ben dankbaar voor tien schooljaren waarin ik me heb kunnen inzetten voor het onderwijs.

Nelson Mandela zei: “Education is the most powerful weapon you can use in the world.” Onderwijs heeft de kracht om de wereld te veranderen.

Ik blijf elke dag vol passie mijn ambt uitvoeren omdat ik versterkt en gevoed word door al die inspirerende mensen die ik dagelijks mag ontmoeten.

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Ik stel jullie graag Ingrid voor:

Ingrid is een straffe madam. Al jaren is ze een sleutelfiguur in de Brugse Poort. Ze begon er in het jeugdwelzijnswerk toen ze een meisjeshuis oprichtte, een werking voor jonge vrouwen met een migratieachtergrond. Ze zet zich in voor ontzettend veel mensen, onder andere voor veel Roma-gezinnen. Haar rechtvaardigheidsgevoel is gigantisch. Maar het blijft niet bij woorden. Wanneer Ingrid kwetsbaarheid voelt, krijgt ze een boost en steekt ze de handen uit de mouwen om die mensen écht vooruit te helpen.
Vandaag is ze brugfiguur in, onder andere, de Visitatie Mariakerke. Ons gesprek gaat daar door. Voor ons gesprek is ze druk in de weer met een deegrol. Samen met ouders en leerlingen worden er pizza’s, pannenkoeken en ander lekkers gemaakt. Dolle pret, maar ook van onschatbare waarde, want op die manier brengt ze leerlingen, ouders en de school met elkaar in verbinding.

Ingrid:

Ook hier in Mariakerke blijf ik verbonden met de Brugse Poort. Ongeveer de helft van onze leerlingen zijn afkomstig van de Brugse Poort. Dat is echt fantastisch. Enkele van onze mama’s ken ik nog van vroeger uit het jeugdwerk. Ooit probeerde ik ze te emanciperen en nu staan ze voor mij als stoere mama’s. Als brugfiguur probeer ik bruggen te bouwen tussen vrije tijd, thuis en school. Dat gaat uiteraard veel beter als je de mensen kent.


Elk kind telt

Ik heb altijd een trigger gehad om op te komen voor de jeugd. Elk kind telt, zegt Elke vaak. Wel, ik ben het 100% met haar eens. Voor kwetsbare gezinnen is het niet altijd even eenvoudig om van zich te laten horen. Ik wil opkomen voor een groep die soms vergeten wordt. Jongeren zijn de bouwstenen van onze toekomstige samenleving. Dus is het ook bijzonder belangrijk om ook hen te betrekken bij het nadenken over en het opbouwen van die samenleving.

Middenstand gezinnen hebben veel manieren om te participeren. Maar mensen in een kwetsbare situatie kruipen soms voor een stukje weg. Ik wil hen de boodschap geven dat hun mening ook belangrijk is. Ze willen echt wel participeren, dat zie en voel ik. Maar het gaat vaak allemaal zo snel. We staan er ook vaak niet bij stil dat we vakjargon gebruiken. Wij denken vaak in hun plaats. Maar het is belangrijk om hen te laten nadenken én daarnaar te luisteren. Niet half luisteren, écht luisteren.


Veel potjes koffie

Ik krijg vooral veel energie uit mijn contacten met de mensen. Ik ben bij zoveel mensen welkom. Ik wordt veel gevraagd om een potje koffie te komen drinken. Daardoor leer ik elke dag bij. Tijd nemen om een babbel te slaan- zowel voor positieve als voor negatieve verhalen – is echt belangrijk. Daardoor hebben de mensen ook het gevoel dat ze bij iemand terecht kunnen: ‘Ik kan Ingrid bellen.’

Als jongeren uit de buurt naar mij komen en vertellen dat ze verder gaan studeren, geeft mij dat een tevreden gevoel. Verbluffend goed van hen! Zij hebben onder moeilijke omstandigheden zoveel gerealiseerd. Dat doet me zoveel deugd! Ik ben telkens erg blij om hun verhalen te horen. Ik sta al lang in het veld. Als ik zie waar de kwetsbare jongeren van gisteren vandaag staan, dan krijg ik goesting om verder te doen! Ik heb nog wel enkele jaren te gaan en ik kijk ernaar uit.

 

Lees alle inspirerende verhalen

 

Meer informatie

Visitatie Mariakerke