20 okt 2017

Uitreiking Jong & Wijs Prijs 2017

 De Stad Gent heeft voor de tweede keer de Jong & Wijs Prijs uitgereikt. De prijs beloont mensen en organisaties die zich inzetten om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad te maken. De winnaars zijn de leerlingen van het vierde middelbaar Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius, Matthias Geers en VZW Mais Quelle Chanson. De Publieksprijs gaat naar Saskia Van Nieuwenhove.  De Jong & Wijs Prijs werd uitgereikt in drie categorieën, namelijk:

  • een kind of jongere (-18)
  • een volwassene
  • een vereniging, bedrijf, school of andere organisatie

 

Tot 31 juli 2017 kon elke Gentenaar iemand nomineren voor een van deze categorieën, waarna een jury (die voor de helft uit jongeren bestond) de winnaars selecteerde uit 21 inzendingen. Elke winnaar krijgt 750 euro voor zijn of haar project.

'Het is niet alleen het stadsbestuur dat Gent kindvriendelijk maakt, het zijn vooral de Gentenaars zelf. Horecazaken die zorgen voor een babyspot, de peters en meters van de speelstraten, jongeren die zich in hun vrije tijd inzetten om kinderen uit de buurt de tijd van hun leven te bezorgen. Tal van grote en kleine initiatieven van Gentenaars zélf zorgen voor een kindvriendelijke stad. Om dat in de verf te zetten, reiken we de Jong&Wijs  prijs uit.'

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

 

Winnaar categorie -18: leerlingen vierde middelbaar Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius

De leerlingen van de school HTI Sint-Antonius hebben een infomap gemaakt voor jonge nieuwkomers. Het idee kwam van de jongeren zelf omdat ze zich herkenden in de moeilijke situatie van jonge nieuwkomers in Gent. Samen met de infokaart, hebben de leerlingen ook een mobiel infopunt gebouwd met een levensgrote en interactieve stadskaart op het Woodrow Wilsonplein waar Gentenaars hun solidariteit konden uitdrukken voor nieuwkomers.

 

Winnaar volwassene: Matthias Geers

Matthias Geers is 20 jaar en al jarenlang actief in de jeugdbeweging. Hij engageert zich ook als animator binnen Kazou, de vakantiewerking van de Christelijke Mutualiteiten. Toen de voorzitter van het jeugdhuis Klubb 32 stopte, aarzelde Matthias geen seconde en nam hij, bovenop zijn andere engagementen, het voorzitterschap er bij.

 

Winnaar vereniging, bedrijf, school of andere organisatie: VZW Mais Quelle Chanson

VZW Mais Quelle Chanson is een gratis multicultuur kinderkoor uit Ledeberg. De vzw organiseert ook projecten in Nieuw Gent en dit zowel tijdens als na de schooluren. Het kinderkoor komt elk week samen in Ledeberg en organiseert ook 2 zomerkampen voor de leden. Mais Quelle Chanson bewijst dat muziek verbindt.

 

Publieksprijs voor Saskia Van Nieuwenhove

Naast een vakjury kon elke Gentenaar stemmen voor zijn of haar favoriet. Met meer dan 1.000 stemmen koos de Gentenaar voor Saskia Van Nieuwenhove. Saskia Van Nieuwenhove is journaliste en staat bekend voor haar ontembare inzet voor de rechten van kinderen in precaire situaties.

 

Informatie

Tina Van Acker, Kindersecretaris Stad Gent, gsm 0471 33 19 51, e-mail [email protected]

Meer info: https://ookmijn.stad.gent/jongenwijs